Домашното насилие вече да бъде престъпление от общ характер. Това

...
Домашното насилие вече да бъде престъпление от общ характер. Това
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Домашното насилие вече е престъпление от общ характер


Домашното принуждение към този момент да бъде закононарушение от общ темперамент. Това реши Народното събрание с признатите на първо четене промени в Наказателния кодекс, съобщи БГНЕС.

Предложенията за промени, импортирани от Българска социалистическа партия, поддържаха 152-ма депутати и един се въздържа.

Със законопроекта се предлага смяна на характера на съзнателно породена междинна телесна щета на непосредствен родственик или брачен партньор от закононарушение от частен в закононарушение от общ темперамент, от категорията на така наречен „ частно-публично обвиняване “.

Предлага се за започването на наказателното произвеждане още веднъж да бъде нужна просба на потърпевшия, само че подадена до прокуратурата, а не до съда, като тъжбата няма да може да бъде оттегляна по искане на подалото я лице.

Въвежда се дипломиран състав на закононарушението по член 296 от Наказателен кодекс, което съдържа две форми на изпълнителното действие - неизпълнението на правосъдно решение или заповед за отбрана от домашно принуждение.

Става въпрос за съответен тип принуждение – насилието над дами, което е още по-осъдително. В момента наказателно гонене има единствено, в случай че има наказателна просба от потърпевшия в съда, а просба не се подава постоянно, разяснява по време на дебата депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков.

Той сигнализира, че всяка четвърта българска жена е жертва на домашно принуждение, което е стряскащо. „ Макар да е закононарушение и да е неоправдателно, това не е необичайност в българското семейство. Ако насилието не бъде пресечено още в самото начало много е евентуално това да докара до приучване от страна на жертвата, което въздейства на детето. А дете, което живее в атмосфера на принуждение приема това за нещо обикновено. Така се влиза в затворен кръг, от който мъчно се излиза “, разяснява Гьоков.

Той бе безапелационен, че няма по какъв начин да не бъдат наказани всички форми на принуждение над дами и да не бъде потърсено отмъщение. „ Тези закононарушения да се дефинират като закононарушение от общ темперамент. Потърпевшият да подава сигнал или просба до прокуратурата, а не до съда, и тя не може да бъде оттеглена. Разследването да се прави от прокуратурата “, оферират от Българска социалистическа партия, изясни Гьоков.

Насилието над дами ни отвращава същински, това не е проблем, който би трябвало да остане вътре в фамилията и би трябвало да се преследва най-строго от българското законодателство, акцентира още депутатът от левицата.

От своя страна Християн Митев изясни, че ПГ на Оперативна програма поддържа този законопроект, само че сред първо и второ четене би трябвало да се намерения за опцията тъжбата да може да бъде оттегляна при преценка на тъжителя, в случай че връзките с подсъдимия са удачни за това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР