Долната камара на парламента на Швейцария гласува против предложение, което

...
Долната камара на парламента на Швейцария гласува против предложение, което
Коментари Харесай

Швейцария отново отряза Украйна за оръжия

Долната камара на Народното събрание на Швейцария гласоподава срещу предложение, което категорично позволява прехвърлянето на швейцарско оръжие за Украйна, оповестява " Франс прес ".

Гласуването в Народното събрание стана в миг, когато швейцарският президент Ален Берсе се срещна с украинския си сътрудник Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общественост в Молдова. Там двамата разискаха тематиката за износа на военни материали.

Националният съвет в Берн гласоподава с 98 гласа " срещу " против 75 гласа " за " парламентарна самодейност, показана от комисия.

Жан-Люк Адор от популистката, дясна Швейцарска национална партия — най-голямата в Националния съвет — съобщи в Съвета, че " приемането на тази самодейност значи ангажиране с един от основните герои, което се показва и в самото ѝ заглавие ( " Лекс Украйна " ). Следователно това би било нарушение на неутралитета.

В началото на войната Швейцария се отклони от обичайна си неутрална позиция и одобри глобите на Европейския съюз, наложени на Русия поради нахлуването й в Украйна, само че съобщи, че нейният неутралитет не разрешава даване на оръжие в зони на спор.

През април предходната година Швейцария задържа доставките на немско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски муниции, употребявани за бронираните бойни машини " Мардер ", Украйна с аргумента, че сходен ход би нарушил нейния неутралитет.

През януари тази година швейцарското държавно управление отхвърли и искане на Испания за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия.

Расте обаче натискът Швейцария да преразгледа политиките си.

В началото на тази година комисия в Народното събрание предложи да се анулира възбраната за реекспорт, която не разрешава създадените от страната муниции да бъдат изпращани от друга страна на Украйна. Според комисията предложенията ѝ не нарушават разпоредбите за неутралитет на Швейцария, защото оръжията ще преминат през друга страна, а не непосредствено в зона на спор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР