Долната камара на Конгреса в Мексико отхвърли противоречива избирателна реформа,

...
Долната камара на Конгреса в Мексико отхвърли противоречива избирателна реформа,
Коментари Харесай

Конгресът в Мексико отхвърли предложените от президента изборни промени

Долната камара на Конгреса в Мексико отхвърли спорна изборна промяна, подкрепена от президента , оповестява Ройтерс. Според критиците предлагането има капацитет да подкопае изборната самостоятелност на страната.

С 269 гласа " за ", 225 гласа " срещу " и един въздържал се, водещата партия и нейните съдружници не съумяха да реализират болшинството от две трети, належащо за приемане на законопроекта, който се опитваше да трансформира Националния изборен институт (INE) в по-малко и по-мощно тяло от определени чиновници, наред с други политически промени.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор към този момент инициира различен път за реализиране на своята промяна , откакто изпрати ново предложение до долната камара. То не включва конституционни промени и затова изисква единствено елементарното болшинство, което има ръководещата коалиция.

Новият законопроект, както се очакваше, е по-малко упорит, с главната си цел да реорганизира и предефинира административните задания на INE, както и затваряне на офиси, което ще разреши спестявания от 150 милиона $ годишно.

Отхвърленият законопроект беше забелязан от политическата съпротива като опасност за демокрацията. Организации като Human Rights Watch обявиха, че " регресивната " самодейност излага на риск продължаването на " свободни и почтени " избори.

Лопес Обрадор отбрани предлагането си като метод за подсилване на демокрацията и понижаване на въздействието на икономическите ползи в политиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР