Документите от Френския търговски регистър обаче са категорични. Божидар Живков

...
Документите от Френския търговски регистър обаче са категорични. Божидар Живков
Коментари Харесай

Как шефката на „Топлофикация-Перник“ даде 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила във Франция





Документите от Френския търговски указател обаче са безапелационни. Божидар Живков и Василка Живкови основават V Property точно за да бъде закупен този парцел и това е разказано най-подробно в устава на компанията, който е нотариално удостоверен. Описана е и самата вила, която се намира на 555 bd Jean Saint Martin в Mandelieu-La-Napoule, състои се от партерен етаж с хол, камина, кабинет, оборудвана кухня (дори е посочена марката на съдомиялнята LG, стая с баня и тоалетна. На етажа има три стаи, солариум, тераса, две бани и тоалетни. Освен това в парцела има басейн с обособена сграда към него и гараж. Всичко това е ситуирано на три кадастрални имота – 109, 110 и 114 с обща повърхност 3800 кв.м.







В обособен документ за ипотека е разказан заем от 6,5 милиона лв., даден от компанията „ Аура Стар 2005 “ година на Живкови в персонално качество. Заемът е провиснал на същата дата, на която е добита вилата – 2 септември 2013 година. Той е за период от 10 години с 5,5 % рента. Като гаранция за заема са вписани дяловете на Живкови във компанията V Property и по този метод собствеността върху парцела.



Проста сметка демонстрира, че с цел да погасят заема съпрузите би трябвало да отделят от фамилния си бюджет по 57 000 лева месечно в продължение на 10 години. Вероятно това не е проблем за Божидар Живков и брачната половинка му, чийто тъст е мултимилионерътХристо Ковачки. Но през 2019 година Божидар Живков става общински консултант и би трябвало да е заявил този заем и вилата. Той обаче отхвърли в телефонен диалог да е притежател на подобен парцел.

– Здравейте господин Живков, аз съм кореспондент от БРРД. Търся Ви по отношение на една вила в Кан, във Франция,

– Да, я ми обяснете по-подробно.

– Има една вила в Кан, във Франция, която съгласно френския указател е Ваша и на брачната половинка Ви.

– И, какво?

– Притежавате ли такава вила?

– Не. Нямам…

(тук в диалога се включи брачната половинка на Живков, която му подреди да затвори телефона)

– Друго нещо?

– Ами в случай че имате пояснение от кое място са парите да ми кажете. Може да са извоювани от тотото.

– Ама за какво на Вас да ви давам тия пояснения?

– Ами тъй като сте обществена персона, общински консултант.

– Съпругата: Не му казвай нищо.

– Ооххх

– Както прецените, аз съм задължен да Ви попитам. Много хубава вила. Ако е Ваша със здраве да си я ползвате.

– Жена ми вика и Вие да си купите.

– Дай Боже, дай Боже.

– Въпросът е, че мен ми е писнало от всичко тъй че, нема смисъл повече да беседваме. Живи и здрави.

Проверката дали Живков е попълнил вярно декларацията пред КПКОНПИ,показа, че той евъв компанията V Property през 2019 година Но няма и диря от заема за 6,5 милиона евро и парцела във Франция.

„ Аура Стар 2005 “ е еднолична благосъстоятелност наМиглена Петришки. През 2013 година, когато е провиснал заема от 6,5 милиона лв., компанията има едвам 13 000 лева приход от продажби съгласно справочната система Дакси. Справка в уеб страницата на Национална агенция за приходите сподели, че компанията в никакъв случай не е имала регистрация по ЗДДС и не би трябвало да може да оперира с милиони.





Към момента на отпущането на заема Миглена Петришки се явява член на борда на „ Топлофикация Перник “. В момента тя е представител на британската компания „ Бингам Мениджмънт “, която има 100% от капитала на „ Бови тур “ ЕООД, която пък има капитала на „ Топлофикация – Перник “. За притежател на „ Бингам “ е разгласен номинално кипърският жител Стефанус Константину.

Семейна връзка, милиони и подставени лица

На процедура всички свързани с Христо Ковачки топлофикации се водят на подставени лица. Самият той непретенциозно твърди, че е единствено съветник на тези енергийни мощности. Както към този момент писа БРРД, за автентичен притежател на “Брикел ” в българския Търговски указател е82 годишният британецДейвид Фордъм. На същия адрес като Фордъм е и собственичката на Топлофикация “Плевен ”Елизабет Клейр Улъм.Тя има компанията., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. Скромната английска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация. Собственикът на Топлофикация “Бургас ” пък е 81 годишниятСтюърт Ралф Попълтън.Той има бургаската топлофикация посредством компанията Bovard Ltd. Гражданинът на БелизЕрлин Мей Родригеспритежава Топлоелектрическа централа Бобов дол, аКсения Томаот Кипър е притежател на ТЕЦ-Сливен.

“Сламените хора ”, които прикриват действителните притежатели са оповестени с нотариално заверени заявления, които явно са документи с погрешно наличие, само че прокуратурата не подхваща нищо, с цел да намери действителните притежатели и да накаже лицата, подали лъжливите документи в Търговския указател. Примерът със притежателите на топлофикации, илюстрира и безсилието (или нежеланието) на страната да осветли действителните притежатели на офшорни компании по Закона за ограниченията против изпиране на пари.

В случая обаче имаме проследима благосъстоятелност за милиони, необясними заеми от фирми-фантоми и най-много, фамилна диря към консултанта Ковачки.

Междувременно стана ясно, че Топлофикация – Перник ще желае повишение на цената на парното с 60%. Защото първокласните вили на Лазурния бряг не гълтат милиони единствено при покупката, а би трябвало и да се поддържат в подготвеност за отдиха на щастливите притежатели.

Как се стига до тези данни?

Разследването е чист артикул на публицистиката на данните, без изпозлване на източници и сигнали. Oтскоро данните от френския указател на притежателите на недвижими парцели и регистъра на притежателите на компании във Франция са в свободен достъп като отворени данни. Екипът на БРРД извърши комплицирана компютърна обработка, с цел да кръстоса двата осведомителни масива и да извлече от тяхлицата свързани с България, които владеят недвижима благосъстоятелност посредством компании.

В листата са към този момент известни от предходни следствия обществени персони катоВасил БожковиКрасимир Гергов, само че има и нови попадения. Сред тях е някогашният енергиен министърМилко Ковачев, който се е обзавел с триетажен апартамент покрай Биариц. В регистъра излизат и други „ оперативно забавни “ лица, които БРРД изследва методично. За да се препотвърдят данните от отворения указател би трябвало да се създадат информации в Кадастъра на Франция и да се извлекат против възнаграждение формалните документи от регистрите на компаниите и на притежателите на парцели.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР