Документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в който Грозев

...
Документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в който Грозев
Коментари Харесай

Путин обяви премия от 1 млн. долара за главата на българина Христо Грозев

Документалният филм за съветския опозиционер Алексей Навални, в който Грозев е водеща фигура в разкриването на хората, пробвали се да го отровят с „ Новичок “, бе отличен с огромната премия на тържествената гала в Лондон, състояла се през уикенда.

Създателите на лентата посветиха статуетката на проверяващия публицист от България.

 

Документалният филм „ Навални “ е безспорен любимец и за спечелването на Оскар, като занапред е известно, че Христо Грозев сигурно ще участва на блестящата гала зад Океана.

Пловдивският публицист се снабди с интернационално самопризнание преди година и половина, когато в качеството си на основен редактор на основаната в Нидерландия интернет платформа „ Белингкат “ взе участие в огромно следствие за несполучливото отравяне на съветския опозиционер Алексей Навални с „ Новичок “ на 20.08.2020 година

 

Припомняме, че Навални бе токсичен на съветска територия с нервнопаралитично вещество от групата на „ Новичок “, а животът му бе избавен на косъм от немските лекари, където бе откаран в болница по неотложност. Впоследствие Навални се завърна в Русия и още на летището в Москва бе задържан, с цел да изтърпи присъда от 6 години затвор.

 

Документалният филм „ Навални “, сниман с присъединяване на съветския опозиционер преди завръщането му в Москва, излезе предходната пролет и се трансформира в същинска сензация. В лентата бяха оповестени имената на 14 души от съветските секрети служби, взели участие в интервенцията по елиминирането на Навални. Основната работа по следствието бе свършена от Христо Грозев.

 

След премиерата на документалния филм, Грозев се трансформира в личност нон-грата за Москва. В съветските медии даже бе стартирана версията, че проверяващият публицист е разузнавач на английското разузнаване, което го снабдило със самоличността и телефонните номера на сътрудници от ФСБ.

 

След премиерата на кино лентата няколко от уличените за несполучливия опит за ликвидиране на Навални чиновници на ФСБ изчезнаха вдън земя. Според Грозев, те са били премахнати поради това, че са позволили да бъдат разкрити.

 

Водещата роля на Грозев в разкриването на мрежа от убийци, служеща на режима на Путин, обаче го трансформира в ходеща цел. Американското и английското разузнаване разполагат с данни, съгласно които българинът е предпочитана цел за екзекуция на ФСБ и „ Вагнер “.

 

Първият сигнал за съществуващата действителна заплаха за живота на Грозев пристигна на 26.12.2022 година, когато 54-годишният земляк бе разгласен за търсене от Русия. Единствената посочена от Москва причина бе, че е нарушил Наказателния кодекс, без обаче да бъде представен съответен текст. Привиканата за пояснение в Министерство на външните работи у нас съветска посланичка Митрофанова безочливо оповести, че Грозев не се търси по целия свят, а единствено на територията на Руската федерация. 

 

Същевременно журналистът бе заставен да напусне скоропостижно Виена, където живееше през последните няколко години със брачната половинка и децата си. Твърди се, че е бил предизвестен от американски сътрудници, че животът му в Австрия е заплашен и към този момент има подготовка за ликвидирането му, която е в напреднала фаза.

 

Според импровизирано изказване от началото на годината Христо Грозев живее в Съединени американски щати и е охраняван от сътрудници на ФБР.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР