Документалният филм Второто освобождение, разкриващ архивни документи за състоянието на

...
Документалният филм Второто освобождение, разкриващ архивни документи за състоянието на
Коментари Харесай

Къде да гледаме Второто освобождение - филма за съветската окупация на България от 1944-1947

Документалният филм " Второто избавление ", разкриващ архивни документи за положението на България по време на руската окупация сред 1944 и 1947 година, се трансформира в едно от най-обсъжданите събития на последните дни. 

Филмът, продуциран от историка проф. Евелина Келбечева, режисьора Светослав Овчаров и оператора Светла Цоцоркова, хвърля светлина върху салбо известната история на човешките и материалните загуби на българската страна, откакто Съюз на съветските социалистически републики ѝ афишира война без официално съображение на 5 септември 1944 година, а Червената войска навлиза на българска територия.

С голям брой документи и архивни фрагменти е разказано по какъв начин се основава митът за " освободителната " акция на руските войски в България, до момента в който държавно управление е свалено с държавен прелом от 9 септември. 

Независимо от доброволното единодушие на ОФ-властта с тежките условия на примирието и готовността на популацията да посрещне войските на Сталин, условията на руските управляващи за зареждане на армията и офицерите ѝ с български хранителни артикули стават все по-драстични.

Във кино лентата са показани описи с имената на над 150 мъже, дами и деца, станали жертви на закононарушения, осъществени от съветски бойци по време на окупацията.

Сред описаните произшествия има голям брой случаи на разгулен побои и убийства, изнасилвания - в това число на, произшествия с военни камиони - наред с похищенията върху частни парцели, в които са настанени руснаците, или заграбване на инвентар от общински или държавни обекти. 

Докато вагони и шлепове, натоварени с продукция, се насочват към съветска територия, в България се вкарва купонна система поради недостига на артикули от първа нужда. 

Филмът беше излъчен на 30 април по Българската национална телевизия, като телевизионната му премиера беше последвана от голям брой позитивни оценки и апели за разпространяването му измежду по-голяма публика. 

Интересът към него докара до неофициалното му разпространяване в YouTube, Daily Motion и други видеоплатформи с хиляди гледания - само че без единодушието на основателите му. 

" Второто избавление " ще може да се гледа на кино в София в следните прожекции: 

Кино Влайкова

6 май (петък), 16:00

9 май (понеделник), 20:30

Одеон филмотечно кино

5 май (четвъртък), 20:00

9 май (понеделник), 20:00

На 10 май (вторник) Държавна организация " Архиви " ще качи целия филм на Евелина Келбечева и Светослав Овчаров в. Консултант на екипа, основал " Второто избавление ", е историкът и шеф на ДА " Архиви " доцент Михаил Груев. 

" Искахме да минат прожекциите в кината в София и по-късно ние самите да го пуснем гратис, в хубава резолюция ", сподели проф. Келбечева за " Булевард България ". 

Все повече стават и апелите към Българска национална телевизия да излъчи още веднъж кино лентата " Второто избавление ", с цел да може да доближи до по-широка публика.  

Ден след първото му лъчение в ефира на националната телевизия, уеб сайтът BNT.bg беше хакнат, а под анотацията му се появи спомагателен " сериозен " коментар,. 

" Второто избавление " завоюва две награди на фестивала на документалното кино " Златен ритон " през февруари, " за гражданска храброст и героизъм да демитологизира най-новата българска история оттатък познатите идеологически клишета, представяйки малко известни обстоятелства от близкото минало ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР