Документалният филм Концлагерът Трикери ще бъде представен в Бургас на

...
Документалният филм Концлагерът Трикери ще бъде представен в Бургас на
Коментари Харесай

Документален филм разказва за първия концлагер в Европа

Документалният филм " Концлагерът Трикери " ще бъде показан в Бургас на 18 октомври. Той е отдаден на една покруса, която не е известна на доста хора и остава скрита поради настъпилите политически промени след войните. Филмът споделя за първия концлагер в Европа. Той е основан от гърците на безлюдния остров Трикери , в залива на град Волос, през юни 1913 година. Там са заточени над 7 000 души, измежду които български свещеници, учители, книжовни дейци и доста други представители на интелигенцията, както и пленени бойци от българския гарнизон в Солун.
Actualno.com беседва с създателя на кино лентата Георги Дракалиев: “Аз съм сценарист, режисьор, създател като цяло на кино лентата. Моят пра пра дядо, който е български духовник от днешната гръцка част на Македония е един от починалите на острова по време на събитията за които става дума. Това е една от аргументите, а другата е, че доста малко хора знаят за тази покруса, тя не е позната на обществото и аз желая да доближи до повече хора. Най-важното нещо във кино лентата е, че той напълно се основава на исторически документи, които разкриват погледа на съвременниците на тези събития. Във кино лентата няма нито една дума, която да е интерпретация от днешна позиция на събитията. Всяка дума е от спомените на участниците, от исторически документи и това е главната мощ на кино лентата ".
Концлагеристите са оставени без храна и вода, без заслон . Заради глада и заболяванията там умират хиляди почтени българи, а оживелите се прибират в родината със загатна за една ужасяваща покруса.
Регионалният исторически музей в Бургас показва премиерата на кино лентата в Дома на писателя от 18 часа, а входът е свободен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР