Докладът по механизма за сътрудничество и проверка мога да ви

...
Докладът по механизма за сътрудничество и проверка мога да ви
Коментари Харесай

Има ли реформи в съда и прокуратурата става ясно ноември

" Докладът по механизма за съдействие и инспекция мога да ви уверя, че ще е обективен и справедлив. Не мога да предскажа тъкмо какво ще има, само че считам, ще е обективен, ще има оценката за напредъка и ще бъдат направени рекомендации. " Това съобщи еврокомисарят по правораздаване Вера Юрова по време на конференция след годишната министерска среща ЕС-Западни Балкани в региона на правораздаването по време Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Юрова добави, че не знае дали ще отпадне мониторингът , само че напомни, че ръководителят на Еврокомисията Юнкер е декларирал, че това е неговото предпочитание . Решението за това ще се базира на резултатите от промените.

Очаква се отчетът да излезе средата на ноември. Правосъдният еврокомисар акцентира, че по време на срещата са говорили за отчетността и за правната помощ сред страните. По думите ѝ с цел да има сполучлива битка с корупцията би трябвало да има положително съдействие, а Европейска комисия се ангажира да подкрепя страните от Западните Балкани.

Относно промяната в Прокуратурата, Юрова съобщи: " Всеки път когато се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров има безапелационни знаци за прогрес . След това виждам числа и резултати и в мен се появява подозрение, че е по този начин. Нека изчакаме отчета и забележим обективната информация. "

Урмас Рейнсалу, министър на правораздаването на Естония, съобщи, че вижда разлика сред страните с развита народна власт и страните от Западните Балкани. Затова и акцентът е бил върху прозрачността на правосъдните им системи, защото това е от значително значение за битката с корупцията.

Западните Балкани ще бъдат подкрепени с финансова помощ и специалисти в развиването на системи за електронно ръководство на делата. Това ще понижи забавянето им.

" Приключение е една страна да бъде в Европейски Съюз и ние и България сме приключенци. ", добави Рейнсалу. На конференцията участва и българският еврокомисар Мария Габриел.

Правосъдният министър Цецка Цачева разгласи, че главният акцент на срещата е бил реформирането на правосъдните системи на страните от Западните Балкани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР