Докладът на ЕК за България за 2019 г. е най-тежкият

...
Докладът на ЕК за България за 2019 г. е най-тежкият
Коментари Харесай

Нинова: Докладът на ЕК за България е най-тежкият удар на Европа върху кабинета

„ Докладът на Европейска комисия за България за 2019 година е най-тежкият удар, който е нанасяла Европа върху българското държавно управление и то от сътрудниците на ГЕРБ “. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на партията.
Тя цитира данни от документа: „ 2/3 от отчетите за съмнителни покупко-продажби, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят локални видни политически персони. Но по тези случаи правоприлагащите органи не са подхванали подобаващи следващи дейности “. Според Нинова това е оценка на Европейска комисия за България.

„ Кои са локалните политически персони, за които в България не се водят следствия за финансови злоупотреби? “, попита ръководителят на Българска социалистическа партия. Тя напомни изявление на прокурора Гешев за КТБ, съгласно което български политици са получавали нерегламентирано пари от Цветан Василев в куфарчета. „ Тогава питахме - кои са тези български политици. До ден-днешен нямаме отговор на този въпрос. Същият въпрос седи и в този момент и ще го отправим към Европейска комисия и към основния прокурор на България “, безапелационна е Нинова.

Тя напомни и по какъв начин държавното управление на Борисов се бори с прането на пари – като кара детски учителки, читалищни дейци да се редят в ДАНС на опашка и да подават заявления за пране на пари. „ Като кара счетоводители и юристи да доносничат за своите клиенти, само че си затваря очите пред констатациите на Европа, че в огромните злоупотреби и обири стоят локални видни политически персони. Искаме да ги знаем- кои са и за какво върху тях има чадър и Комисията споделя, че не се проверяват тези съмнителни покупко-продажби? “, попита Нинова.

По нейните думи това слага огромния въпрос за битката с корупцията и справедливостта. „ Във връзка с това слагаме и идващ въпрос на държавното управление – на какво съображение, с какви претекстове, с чие решение държавното управление на България гласоподава избора на бъдещия европейски прокурор “, акцентира тя и добави, че двете неща са свързани. „ Ние настояваме европейската прокуратура по-бързо да се образува, да проработи и да стартира действителни следствия за злоупотреби с европейски средства в България “, сподели още Корнелия Нинова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР