Докладът на ЕК за България е изненадващо положителен, но констатацията

...
Докладът на ЕК за България е изненадващо положителен, но констатацията
Коментари Харесай

Съдия: Безпокойство буди констатацията на ЕК за влошената медийна среда

Докладът на Европейска комисия за България е изненадващо позитивен, само че констатацията за влошена медийна среда би трябвало да буди безпокойствие. Това сподели по bTV Красимир Мазгалов, член на УС на Съюза на съдиите.
Тази констатация се прави за първи път в подобен отчет във връзка с която и да е страна и този факт би трябвало да бъде стеснителен, означи Мазгалов.

По думите му избрани медии основават предварителна конфигурация и упования в обществото тъкмо какво би трябвало да бъде решението по избрани каузи.

„ И когато по-късно упованията не се оправдаят и решението се разграничава от по този начин основаната предварителна настройки, същите тези медии подемат акция персонално против съдията или правосъдната система като цяло, говорейки, че правораздаването още веднъж е аварирало, че съдията е подвластен или е взел решение под натиск”, сподели Мазгалов.

Той акцентира, че решението на съда по което и да е дело зависи от доказателствата, които са събрани, което не е в прерогативите на съда.

„ Цялата отговорност се трансферира на съда и на съдията, а установяването, следствието и взимане на правосъдното решение зависи от доста други органи и лица по веригата”, сподели членът на УС на Съюза на съдиите.

По отношение на делото „ Алабин”, по което четиримата подсъдими бяха оправдани 12 година след случая, Мазгалов посочи, че делото е завършило единствено на първа инстанция и не е редно да бъде коментирано. „ Делото е траяло 12 година, само че от тях 10 година е траяло досъдебното произвеждане и едвам 2 година е траяло делото в правосъдна фаза. Предвид размера на делото и сложността на проблема 2 година е един много къс период за разглеждане в правосъдна фаза”, посочи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР