Докладът анализира развитието на 49 ключови разследвания за корупция от

...
Докладът анализира развитието на 49 ключови разследвания за корупция от
Коментари Харесай

Доклад на АКФ: Реалната картина на корупцията в България е скрита

Докладът проучва развиването на 49 основни следствия за корупция от прокуратурата и практиката на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

„ На повърхността излизат проблеми най-вече от минали години, които стартират шумно, кампанийно и години по-късно те завършват най-често с оправдателни присъди от съда и повече нищо не се развива “, съобщи юристът и старши юридически специалист в АКФ Андрей Янкулов.

Според него даже когато въпросите завършват това става в осведомително затъмнение.

„ Нашата съществена цел е да систематизираме всички тези случаи, да ги има на едно място и да може да се види действителната картина на това, което се случва с корупцията по високите етажи”, посочи Янкулов.

Като съществена причина за оправдателните присъди в 12 от 14 общо влезнали в действие присъди за 4 години, той уточни така наречен „ несъставомерност на действието “.

„ Т.е. повдигнато е обвиняване за нещо, за което съдът споделя, че не е закононарушение. Съдът споделя, че изначално това, което е разказано, не съставлява никакво закононарушение. Това е извод, който в множеството случаи е пореден на всички правосъдни инстанции - също извод, с който по-нататък се съгласява и прокуратурата “, разяснява юристът.

„ Това демонстрира, че се повдигат обвинявания за неща, които въобще не са закононарушения, а действителните закононарушения с корупцията по високите етажи остават скрити от фокуса антикорупционните институции. Те явно не се занимават въобще с тях “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР