Доклад за качеството на живота в европейските градове за 2023

...
Доклад за качеството на живота в европейските градове за 2023
Коментари Харесай

В София или Бургас се живее по-добре

Доклад за качеството на живота в европейските градове за 2023 година дава отговор на въпроса

Кой град в Европа е най-чистият или най-безопасният? В кой град е елементарно да се откри работа или жилище на налична цена? Кой град има най-хубав публичен превоз или качество на въздуха? Отговорите на тези и доста други въпроси могат да бъдат открити в Доклада за качеството на живот в европейските градове за 2023 година

Той обгръща 83 града в цяла Европа, като са извършени повече от 70 000 изявленията. В изследването са включени две двойки градове от всяка страна, с цел да се направи разлика сред живота в столиците и по-малките градове. Представители на България са София и Бургас.

От резултатите излиза наяве, че хората в Бургас са доста по-доволни от живота си, в сравнение с тези в София. Нещо повече – морският град е по-зелен, по-спокоен и по-сигурен в очите на интервюираните, в сравнение с е столицата.
Резултатите за София и Бургас
Според 78% от интервюираните София е добър град за живеене. Този % във връзка с Бургас доближава 89%, което още един път потвърждава, че хората, живеещи в по-малки градове, са по-удовлетворени от живота си.

Преобладаващата част споделят, че животът в столицата се е подобрил през последните 5 години. Столицата се подрежда на 8-о място в класацията на топ 10 градовете, които получават най-вече точки в това отношение.

Освен това процентът на хората, които са съгласни, че в София е доста по-лесно да си намериш работа, е 65%. Този % в Бургас е едвам 44 на 100, което единствено затвърждава общоизвестният факт, че в дребните градове намирането на несъмнено прехранване е мъчно.

По отношение на парцелите, макар високите цени, цели 50% от интервюираните считат, че в София е елементарно да си намериш жилище на налична цена. На същото мнение са и 47% от интервюираните в Бургас, които споделят, че може да се открие наличен парцел в града.

По-доволни от финансовото положение на семействата са интервюираните в Бургас, в сравнение с тези в София. Около 65% от хората в Бургас са удовлетворени от средствата, с които разполагат. Този % в столицата е 61 на 100.

Предпочитан способ за напредване и в София, и в Бургас са персоналните коли. В София 37.5 на 100 употребяват кола, а публичен превоз едвам 30 на 100. В Бургас 35% залагат на персоналните си коли и единствено 28% употребяват градския превоз. Въпреки това като цяло софиянци и бургазлии са удовлетворени от градския си превоз и считат, че е задоволително чест и може да се разчита на него за напредване.

София се отличава като не толкоз добър град за живеене за фамилии с деца, за възрастни хора, за мигранти и хора с друга ориентировка, колкото Бургас. Столицата е под междинния % спрямо другите европейски градове по мнение на интервюираните. Едва 62 на 100 считат, че София е добър град за фамилии с деца, само че за съпоставяне междинният % за другите градове е 81 на 100. За разлика от София обаче, 85% споделят, че Бургас е добър за фамилии.

Най-вероятно това е обвързвано и с качеството на въздуха, равнищата на звук и чистотата. По тези индикатори София е по-зле представящият се град спрямо Бургас. Така да вземем за пример единствено 35 на 100 от софиянците са удовлетворени от чистотата в града, до момента в който в Бургас техният % е 66 на 100.

Бургас се показва по-добре от столицата и във връзка с зелените пространства, спортните уреди, местата за просвета и публичните площи. Около 81 на 100 считат, че Бургас има задоволително зелени площи. На това мнение в София са едвам 63 на 100.

София изостава пред Бургас и във връзка с сигурността и корупцията в администрацията. В Бургас 66% споделят, че е безвредно да се разхождаш през нощта. За столицата на това мнение са 48%. По отношение на корупцията, 66 на 100 в Бургас и 76 на 100 в София са мнение, че има корупция в локалната администрация.
Данните за Европа
Резултатите от изследването от 2023 година демонстрират, че цялостното задоволство в европейските градове остава високо, като съвсем девет от 10 души оповестяват, че са удовлетворени от живота в своя град. Резултатите също удостоверяват обилни усъвършенствания във възприеманото качество на живот в градовете в източните държави-членки.

Докато столиците се възприемат като предлагащи повече благоприятни условия за работа, по-малките градове се възприемат като по-добро място за живеене, изключително за възрастни хора и за фамилии с дребни деца. Хората се усещат по-безопасни да се разхождат сами през нощта в по-малките градове и възприемат града си като по-чист и по-малко гръмък от хората, живеещи в по-големите градове.

ТОП 10 на най-хубавите градове  за живот, съгласно интервюираните:
Цюрих Копенхаген Грьонинген Гданск Лайпциг Стокхолм Женева Росток Клуж Напока Брага
В дъното на класацията са :
Палермо Атина Истанбул Тирана Неапол Белград Рим Скопие Мишколц Подгорица
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР