Доклад, публикуван от Китайската асоциация за ядрена енергетика на 24

...
Доклад, публикуван от Китайската асоциация за ядрена енергетика на 24
Коментари Харесай

Прилагането на ядрени технологии трябва да бъде част от националната стратегия

Доклад, оповестен от Китайската асоциация за нуклеарна енергетика на 24 май, приканва приложението на нуклеарната технология да бъде издигнато в националната тактика на Китай и интегрирано в общия проект за национално икономическо и обществено развиване.

„ Консервативните оценки демонстрират, че цената на продукцията на промишлеността за приложения на нуклеарни технологии в Китай е надхвърлила 700 милиарда юана (99 милиарда долара) към края на 2022 година, като междинният годишен ритъм на напредък остава над 15 % “, съобщи Джан Тинкъ - заместник-председател и общоприет секретар на асоциацията в сряда на Международната конференция за приложение на нуклеарни технологии, която стартира в Хайян, провинция Джъдзян, Източен Китай. Китайската промишленост за приложения на нуклеарни технологии ще играе по-голяма и по-важна роля в насърчаването на нова индустриализация, в построяването на мощна индустриална страна, транспортна мрежа и здравословен, безвреден и хубав Китай. Вътрешното приложение на нуклеарната технология има голям капацитет за развиване в бъдещето и се чака да доближи размер на пазара от трилион юана до 2025 година, добави още Джан.

Докладът за развиването на индустрията за използване на нуклеарни технологии в Китай (2023 г.), който беше оповестен на конференцията, приканва приложението на нуклеарната технология да бъде издигнато в национална тактика и интегрирано в цялостния проект за национално икономическо и обществено развиване. В отчета се споделя, че " облеклото, храната, подслонът и превозът " на елементарните хора са получили огромна изгода от потреблението на нуклеарната технология, която се явява " героят зад кулисите " и към този момент е " неразделна " от човешкото битие. Като съвременна високотехнологична промишленост, нуклеарната технология се употребява основно в области като нуклеарно земеделие, индустриална нуклеарна технология, здравна нуклеарна технология, галактически и геоядрени технологии, запазване на околната среда и обществена сигурност, демонстрира още отчетът.

“По време на епидемията от COVID-19 нуклеарната технология също изигра значима роля в битката против епидемията посредством радиационна дезинфекция, спасявайки животи и благославяйки човечеството ”, споделя още зам.-председателят на асоциацията Джан Тинкъ. В отчета се загатва още, че „ милиони медицински защитни костюми, маски, шлемове и очила са били стерилизирани посредством радиация и употребявани в клиничната битка против COVID-19, печелейки скъпо време за избавяне на животи “.

В бъдеще, в композиция с технологиите за калкулации в облак, огромни данни, задълбочено образование, имунология, молекулярна биология и други дисциплини, се чака нуклеарната технология да се трансформира в стратегически източник на нови технологии. Ядрените приложения също могат да бъдат надълбоко включени в интегрални схеми, биомедицина, съвременни структурни материали, нови функционални материали и съоръжение за железопътен превоз, с цел да оказват помощ за укрепването на нововъзникващите промишлености в страната.

По-силната нуклеарна технология също ще способства за това Китай да построи здрава, безвредна и красива страна. Технологията за радиационен разбор е била употребена като ефикасен способ за инспекция и разкриване на всички типове скрита контрабанда.

В отговор на самодейността на Международната организация за атомна енергетика „ Лъч вяра “, някои държавни предприятия поеха самодейността да оказват помощ на разрастващите се страни с ниски и междинни приходи да подобрят диагностиката и потенциала за лекуване на рак. Пълен набор от съоръжение, обвързвано с митническата инспекция за сигурност, електронни ускорители за промишлено облъчване, интегрирано устройство за облъчване с кобалт-60 и други артикули са били изнесени в страните от самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Но пред Китай предстоят разнообразни провокации в развиването на нуклеарната технология, означи Джан Тинкъ. Способностите на страната за научноизследователска и развойна активност в това отношение са относително незадоволителни и някои основни съществени технологии са мощно подвластни от задграничен импорт. В съпоставяне с развитите страни в Европа и Съединени американски щати, индустриалната стойност на промишлеността за приложения на нуклеарни технологии в Брутният вътрешен продукт на Китай към момента е на ниско равнище.

Според отчета, оповестен от Китайската асоциация за нуклеарна енергетика на 24 май, повече от 150 страни и райони в света са направили проучвания, разработки и приложни сюжети на нуклеарни технологии. Индустрията за използване на нуклеарни технологии в развитите страни към този момент е постигнала зрял бизнес модел. Стойността на продукцията на тясно свързани браншове в тези страни в този момент възлиза на повече от 2 % от техния Брутният вътрешен продукт, което е много висока стойност. За съпоставяне, цената на приложенията на нуклеарните технологии в Съединени американски щати доближи 600 милиарда $, което съставлява към 3 % от техния Брутният вътрешен продукт, а процентът в Япония, Южна Корея, Швеция и огромните страни от Европейския съюз пък варира от 2 до 3 %.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР