Доклад на тема Изкуственият интелект, който идва“ ще бъде представен

...
Доклад на тема Изкуственият интелект, който идва“ ще бъде представен
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще надскочи предсказанията на фантастите


Доклад на тематика „ Изкуственият разсъдък, който идва “ ще бъде показан от доцент доктор Борис Грозданов на 24 февруари.

Става дума за познати сфери, само че те търпят сериозна промяна точно под въздействието на избухливото насърчаване на технологиите. Някои форми на неестествен  разсъдък имат тясно приложение, само че други могат да се употребяват за разбори, за засичане на измами, игри в разнообразни области и така нататък, изясни пред Радио София доцент Грозданов . Той работи в секция „ Философия на науката “ към Българска академия на науките, изследва полетата на научната епистемология, пространство и време, както изкуствения разсъдък. През 2008 година печели влиятелната премия Marie Curie Fellowship към Евопейската комисия и работи в Оксфордския университет към групата по Философия на физиката.

Но има и напълно друг вид изкуствен интелект, който се среща в текстовете на Алън Тюринг, добави доцент Грозданов. И даде откъс от английския математик и академик: Тези, които могат да си показват всичко, могат да основат това, което е невероятно.

Границите в актуалното софтуерно развиване на изкуствения разсъдък полека-лека ще бъдат прекрачвани от екипи, страни и обособени учени по целия свят и скоро ще станем очевидци на такива технологии, каквито и писателите фантасти са пропуснали да си показват, уверен е българският академик.

По думите му човек има толкоз съображение да се опасява от роботите, колкото и от самия човек.

Ролята на изкуствения разсъдък в геномните проучвания и геномните редакции ще бъде предмет на спор сред доцент Силвия Серафимова (секция „ Етически излседвания “, ИФС-БАН) и доцент Борис Грозданов в онлайн семинар на 23 февруари от 13 часа.

Целта не е да се стигне до изрично умозаключение дали покровителите на геномна редакция – в името на битка с болест да вземем за пример, са прави или скептиците. Сложни въпроси като този би трябвало да се дискутира от учени, а решението ще бъде взето по-късно от обществата и формите, които ги ръководят, разяснява доцент Грозданов.

С него беседва Елена Пъневска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР