Доклад на Световната здравна организация предупреждава за увеличаване броя на

...
Доклад на Световната здравна организация предупреждава за увеличаване броя на
Коментари Харесай

СЗО оповестиха тревожна новина

Доклад на Световната здравна организация предизвестява за увеличение броя на случаите на ХИВ в Европа, съобщи ДПА. Все повече хора в Европа живеят с вируса, без да биват диагностицирани. Според СЗО стигматизирането на вируса, който предизвиква заболяването СПИН, продължава.

Новите данни демонстрират, че от 2018 година до 2021 година инфектираните с ХИВ европейци са повече от диагностицираните. Прессъобщението на СЗО идва в навечерието на 1 декември, когато се отбелязва Световният ден за битка със СПИН. Европейският район обгръща повече от 50 страни, измежду които Русия, Украйна, Турция. В Европейската икономическа зона, в която са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, с изключение на страните от Европейски Съюз, са докладвани малко повече диагностицитани, в сравнение с инфектирани през последното десетилетие. Това допуска, че неустановените случаи в тези страни понижават. Все отново 12,5% от случаите на ХИВ в Европейската икономическа зона остават недиагностицирани, съгласно отчета на СЗО.

" Всички би трябвало да бъдат обезпокоени от данните за тестване на ХИВ ", сподели районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге. Според него продължаващото стигматизиране на ХИВ провокира отвод от тестване. Според СЗО услугите, свързани с диагностиката и лекуването на СПИН, би трябвало да бъдат по-достъпни. 

Андреа Амон, шеф на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите, посочи, че тестванията за ХИВ са основни, защото късното диагностициране усилва вероятността от тежко протичане на заболяването и гибел. Нелекуваните носители на вируса могат да заразят своите полови сътрудници.

През 2021 година в 46 от 53 страни в Европа, в това число 45 от Европейската икономическа зона, броят на ХИВ позитивните е нараствал с 300 нови случая дневно, сочат данните на СЗО. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР