Доклад на Главния инспекторат за извънредни ситуации ( IGSU )

...
Доклад на Главния инспекторат за извънредни ситуации ( IGSU )
Коментари Харесай

ОПАСНО БЛИЗО: Румъния предупреди за възможен трус от 8,1 по Рихтер край Вранча

Доклад на Главния инспекторат за изключителни обстановки ( IGSU ) на Румъния демонстрира, че сеизмичната зона на Вранча може да провокира земетресение от най-много 8,1 градуса по скалата на Рихтер.

Поради огромната дълбочина вредите, породени от сходно земетресение в Румъния, биха надхвърлили бедствието в Турция.

Мирча Радулян, теоретичен шеф на Института по физика на Земята, изясни, че магнитудът от 8,1 е оптимално предстоящият. Той показва, че най-големият магнитуд на земетресение в Румъния е бил 7,9.

Земетресение от 8,1 ще бъде в допълнение към това, което се случи неотдавна в Турция, и резултатите може да са доста по-лоши.

За Вранча най-сериозната обстановка е уязвимостта на структури или обитаеми места.

Също по този начин, заради огромната дълбочина, на която ще се случи, метода, по който сеизмичните талази се популяризират и въздействието на локалните резултати, вредите, генерирани от тези трусове, освен ще бъдат огромни в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузау), само че и на дистанции доста по-големи от епицентри, до 200-300 км, с посока СИ-ЮЗ, демонстрира документът на IGSU, оповестява Антена 3.

Специалисти от IGSU настояват, че земетресение с магнитуд 8 градуса по скалата на Рихтер освобождава сила, равна на тази на 1200 нуклеарни бомби като тези в Хирошима. Вранча е в точката на доближаване сред Източноевропейската плоча и Мизийската и Интраалпийската подплочи.

„ Сблъсъкът на тези плочи провокира преди няколко десетки милиона години отделянето на литосферен блок, който сега е потънал в мантията (литосферата е кората, твърдото външно покритие на земното кълбо; тъй че това е блок от земната кора, която е потънала в мантията, втория пласт на Земята, под кората).

Блокът идва от остаряла тектонска плоча, която е задоволително студена и твърда в съпоставяне със заобикалящата тога, с цел да бъде сложна за стопяване, което прави допустимо генерирането на трусове на междинни дълбочини (обикновено сред 90 и 180 km), където естествената температура би направила това невероятно “, обясниха от IGSU.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР