Доклад на британското министерство на вътрешните работи посочва, че рискът

...
Доклад на британското министерство на вътрешните работи посочва, че рискът
Коментари Харесай

Доклад на службите разкри повишен риск от терористични атаки във Великобритания

Доклад на английското министерство на вътрешните работи показва, че рискът от терористично нахлуване в Обединеното кралство се усилва на фона на все по-трудното разкриване на локалните заговорници, непрекъснатата опасност от ислямски екстремисти и потреблението на новите технологии, съобщи ДПА.

 

Стратегията за битка с тероризма на ведомството, наречена " Контест " (Contest), бе обновена за първи път от пет години. От последното ѝ възобновяване през 2018 година във Англия са осъществени девет терористични набези, при които са починали шестима души, а 20 са били ранени.

 

Полицията и службите за сигурност са осуетили 39 планувани набези, които са имали за цел да нападат публични лица като депутати, събития, в това число ЛГБТ шествието в Лондон, както и известни обекти в столицата.

 

В тактиката се споделя, че държавното управление би трябвало " безмилостно да приоритизира определени  запаси ", с цел да реагира дейно на тероризма.

 

" Сега сме изправени пред вътрешна терористична опасност, която е по-малко предсказуема, по-трудна за разкриване и разследване; непрекъсната и разрастваща се опасност от ислямски терористични групи в чужбина; и оперативна среда, в която технологиите не престават да дават както благоприятни условия, по този начин и опасности за нашите старания за битка с тероризма ", се споделя в документа. " Ето за какво ние преценяме, че рискът от тероризъм още веднъж нараства ", прецизира ведомството.

 

Терористичната опасност за Обединеното кралство е доминирана от обособени лица или дребни групи, които са по-трудни за разкриване от правоприлагащите органи и службите за сигурност, отбелязва ДПА.

 

Основната опасност е от ислямския екстремизъм, на който се дължат 67 % от нападенията от 2018 година насам, към 75 % от делата на английската работа за вътрешно разузнаване МИ-5 и 64 % от арестуваните за тероризъм. Крайнодесните екстремисти са виновни за 22 % от нападенията от 2018 година насам, към 25 % от делата на МИ-5 и 28 % от арестуваните за закононарушения, свързани с тероризма.

 

" Заплахата от крайнодесния екстремизъм в западните страни от ден на ден се трансформира в транснационален проблем от позиция на радикализиращо въздействие, ентусиазъм и връзка, защото за разлика от ислямистките групировки, крайнодесните терористи нормално не са проведени във официални групи с подчиненост и териториални упоритости, а в неофициални общества в интернет пространството, които улесняват интернационалните връзки ", сочи отчета.

 

Съществува и риск, който съставляват терористите след освобождението им от пандиза, като някои от причинителите би трябвало да бъдат сложени под наблюдаване в продължение на десетилетия, се споделя в тактиката.  Към март 2023 година в Обединеното кралство има 232 души, арестувани за терористични закононарушения. " Четири от деветте оповестени терористични набези в Обединеното кралство от 2018 година насам са осъществени от излежаващи присъди или неотдавна освободени пандизчии ", съобщи министерството.

 

" Въпреки продължаващите старания за понижаване на терористичния риск, който съставляват лицата в пандиза, голямото болшинство от тях ще се нуждае от дълготрайно ръководство на риска, което може да продължи десетилетия след освобождението им ", посочи ведомството.

 

От своя страна опозиционната Лейбъристка партия подлагаха на критика обновената тактика и съобщи, че тя е " към момента прекомерно тясна и оставя тревожни стратегически пропуски ".

 

" Актуализацията не дава цялостна тактика за справяне с внезапното повишаване на държавно спонсорираните закани за националната сигурност на Обединеното кралство, включително от страна на Русия, Иран и Китай ", съобщи министърката по сигурност в сянка Холи Линч.

 

" Директорът на МИ-5 ясно съобщи в годишната си актуализация на заканите, че " Иран е държавният индивид, който най-често минава към тероризъм ", само че това въобще не бе включено ", добави тя.

 

" Няма и сериозен проект за справяне с онлайн радикализацията или екстремизма, насаждащ ненавист, макар дългогодишните предизвестия на някогашния комисар за битка с екстремизма Сара Хан. "

 

Правителството също така не признава жизненоважната връзка сред полицейската активност в кварталите и работата по противопоставяне на тероризма, която поредните ръководители на службите за битка с тероризма акцентират като основна ", отбелязва Линч.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР