Докато войната в Украйна изчерпва силите на Русия, хватката на

...
Докато войната в Украйна изчерпва силите на Русия, хватката на
Коментари Харесай

АФП: Войната в Украйна намалява влиянието на Москва в Кавказ и Централна Азия

Докато войната в Украйна изчерпва силите на Русия, хватката на Москва върху някогашния ѝ руски двор в Кавказ и Централна Азия се разхлабва с непредвидими последствия, настояват специалисти.

Неотдавнашното разпалване на спора сред Армения и Азербайджан и смъртоносните конфликти сред Киргизстан и Таджикистан демонстрираха какъв брой изненадващо малко въздействие има Русия сега върху района, който се простира от Черно до Каспийско море.

" Цялата външна страна на Русия се разпада и е явно, че тя не може да направи нищо, с цел да я управлява ", съобщи европейски дипломатически източник, поискал анонимност.

Ключова илюстрация на бързата загуба на репутацията на Русия в района е бездействието пред лицето на конфликтите сред Азербайджан и Армения на районната Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС).

Със седалище в Москва ОДКС сплотява Русия и някогашните руски републики Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Неспазване на уговорките

В Армения гневни стачкуващи стачкуваха против неспособността на ОДКС да помогне на страната им против Азербайджан, обвинявайки Русия, която преди този момент са считали за собствен съдружник.

" Неуспехът на Русия да съблюдава задължението си по контракта да отбрани Армения е сигнал за началото на нова епоха в района, в която по-малки противници като Азербайджан могат да диктуват изискванията със самочувствие, немислимо единствено преди година ", написа Бен Дюбоу от американския мозъчен концерн CEPA.

" Първата половина на септември 2022 година може да се запише като съдбовния миг, в който Русия е изгубила способността си да диктува изискванията в някогашната си империя ", споделя той.

От друга страна, Китай и Турция - другите основни участници във взривоопасния район, до момента в който гласовете, скептични към съветската случка в Украйна, стават все по-силни.

По време на срещата на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), ръководена от Москва и Пекин група за сигурност, този месец Китай и Индия насочиха рецензии по отношение на нашествието в Украйна. Няколко централноазиатски страни позволиха провеждането на проукраински демонстрации.

" Слабият отговор на ОДКС на азербайджанските набези подхранва митингите измежду арменците, които желаят страната им да напусне следения от Русия боен блок ", написа в Туитър молдовският откривател Денис Ченуса.

" Трябва да следим какво се случва в Армения ", сподели Майкъл Левистоун, специалист по Русия и Централна Азия във френския мозъчен концерн за интернационалните връзки IFRI.

Преди войната на Москва против Киев " имаше мощен акцент върху това, че Русия не може да бъде победена ", сподели Мурат Аслан в SETA, турски проучвателен център.

Но в този момент има възможност да избухнат дребни спорове, като Русия няма да може да повлияе на хода на събитията.

" Ако Русия бъде победена, всичко ще се промени ", счита Аслан.

От друга страна, в случай че Русия въпреки всичко излезе от Украйна като победител, " психологическият резултат " ще значи, че Москва ще получи опция да " наложи всевъзможен дневен ред " в Кавказ, сподели той.

Коренът на казуса

Но в случай че това не стане, разломите ще продължат да стават все по-очевидни.

Една от тях е неналичието на приети и обрисувани географски граници, които Москва в никакъв случай не е считала за нужни. Тя третира района като административна област, а не като група от същински самостоятелни страни.

" Почти половината от границата сред Таджикистан и Киргизстан към момента не е избрана и това е в основата на казуса ", споделя Изабела Дамиани, специалист по география на Централна Азия в университета Версай, Франция.

Междувременно Турция - исторически съдружник на Азербайджан и присъстваща както в Каспийския, по този начин и в Черноморския район, може да се възползва от необикновената пасивност на Русия.

Подобно на Китай, който разпространява самодейността си за " нов път на коприната ", Турция безшумно придвижва пешките си, изключително посредством Организацията на тюркските страни (ОТS), в която Анкара е основен състезател, сподели Левистоун.

Турция е сключила военни партньорства с всички централноазиатски държавни управления, в това число с Таджикистан - единствената нетурска страна в района, чийто език произлиза от персийския.

" Съществува действителният въпрос дали ОТS ще се трансформира в политическо-военно обединяване към Анкара ", сподели Левистоун.

Аслан се съгласи, като сподели: " Ако Русия се провали в Украйна, тази организация ще стане доста по-активна ". /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР