Докато въпросът с незаконния трафик не бъде разгледан подобаващо, шансовете

...
Докато въпросът с незаконния трафик не бъде разгледан подобаващо, шансовете
Коментари Харесай

Белгийски медии: Шансовете за присъединяване на Западните Балкани към ЕС са малки заради нелегалния трафик

Докато въпросът с противозаконния трафик не бъде прегледан уместно, възможностите страните от Европейски Съюз да станат по-отворени за банкет на нови членове са дребни, написа белгийският портал Businessam.be.

Според оповестения текст, една от аргументите, поради които се бави участието на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз, е, че тези страни са център на противозаконен трафик и на всевъзможен тип замърсен бизнес.
 На 10 ноември в София: Среща на върха ЕС-Западни Балкани На 10 ноември в София: Среща на върха ЕС-Западни Балкани
Лидерите на Европейски Съюз и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато би трябвало да бъде признат проектът за реализа...

Порталът напомня изявление на някогашния финансов министър на Белгия Йохан ван Овертвелт, който в отговор на тематиката за разширението на Европейски Съюз, която е във фокуса на словенското председателство, акцентира ролята на страните от Западните Балкани в търговията с опиати.

„ Не единствено в производството, само че и в снабдяването със първични материали, да вземем за пример от Колумбия и Афганистан, в производството на синтетична дрога – малко неща са известни, по тази причина ще разгледаме въпроса по-обстойно “, сподели той.

Порталът Businessam.be напомня и скорошен текст на „ Ню Йорк Таймс “, в който се разяснява в детайли противозаконната търговия с тютюн, наблягайки, че „ в Черна гора са убити следователи и публицисти, които се пробвали да разкрият трафикантите “. Авторите на материала напомнят, че незаконната търговия с цигари „ беше значима промишленост за Черна гора с тайната благословия на Съединени американски щати още от балканските войни при започване на предишния век “.

Световната незаконна търговия с тютюн се прави оценка на 40-50 милиарда $ годишно, съгласно оценки на Световната банка, и продължава да нараства. Пандемията докара до увеличение на незаконната търговия с цигари, което, от своя страна, способства за повишаване броя на пушачите, които търсят по-евтини тютюневи произведения, върху които няма наложени налози.
 Йотова е черноглед за последващо политическо разширение, изключително по посока Западни Балкани Йотова е черноглед за последващо политическо разширение, изключително по посока Западни Балкани
" Ще имам повече доверие в Европа, единствено в случай че схвана какво ще бъде отношението към Шенген. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в инте...

Отделни по-високи налози направиха незаконния трафик още по-атрактивен, показва порталът. И противозаконният трафик, и по-високите налози подтикват незаконния пазар. Тези противозаконни действия освен че ощетяват стопанската система, само че съставляват опасност и за публичното здраве, защото незаконното произвеждане няма нужния надзор на качеството.

Докато тези въпроси не бъдат решени, възможностите страните членки на Европейски Съюз да бъдат по-отворени към разширението, са дребни. Това демонстрира, че проблемите в района въздействат и на Европейски Съюз, по тази причина е значимо Евросъюзът да откри опция за стабилизиране в района, даже и участието да не е действително, написа в умозаключение Businessam.be.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР