Докато управляващите във Великобритания консерватори провеждат годишната си конференция в

...
Докато управляващите във Великобритания консерватори провеждат годишната си конференция в
Коментари Харесай

Джонсън обърка всички с плана си за Брекзит

Докато ръководещите във Англия консерватори организират годишната си конференция в Манчестър, се появи мистерия, която стана тематика за диалози в питейни заведения и заведения за хранене - по какъв начин министър председателят Борис Джонсън ще извърши тържественото си заричане да реализира Брекзит на 31 октомври.

Джонсън откри четиридневното събитие като повтори обещанието си да изведе Англия от Европейския съюз с или без договорка, само че има една измама.

Приет от Народното събрание закон гласи, че в случай че до 19 октомври той не успее да подписа договорка, която да бъде утвърдена от законодателите, би трябвало да изиска отсрочване. Така че, по какъв начин той би могъл да извърши обещанието си в този случай обърква неговата партия, неговото държавно управление и неговите съперници. Дали блъфира за Брекзит без договорка или нанася майсторски удар за извеждане на Обединеното кралство от Европейски Съюз единствено след месец?

" Осъществете Брекзит! " е лозунгът на конференцията, въпреки че Джонсън отхвърли да хвърли каквато и да е светлина по въпроса, който може да дефинира най-значимия геополитически ход на Обединеното кралство от Втората международна война. Въпросът, който може да изпрати ударни талази към финансовите пазари, да подкопае международния напредък и да раздели Запада, беше задаван неведнъж от водещи на полемики в прояви, извършени в коридорите на конференцията.

Малцина получиха отговор, даже министри.

След като увери света, че към момента е вероятен Брекзит без договорка на 31 октомври, запитан непосредствено дали знае за проекта за Брекзит, финансовият министър Саджид Джавид сподели " Мисля, че знам ". Той не даде уточнения.
Майкъл Гоув, министърът, който дава отговор за планирането на разновидността без договорка,

сподели, че подобен сюжет към момента е вероятен,

само че когато го попитаха по какъв начин може да се осъществя това, той употребява афоризъм, приписван на Йоги Бера. " Отговорът е да поразсъждаваме върху казаното от Йоги Бера, американския треньор по бейзбол, което " Човек в никакъв случай не би трябвало да пророкува, изключително за бъдещето ", сподели Гоув.

Други министри просто признаха, че не знаят. Старши съветникът на Джонсън, Доминик Къмингс, съобщи, че Брекзит би трябвало да се реализира на 31 октомври, а запитан за закона, който отсрочва Брекзит, в случай че няма договорка, сподели: " Е, ще би трябвало просто да забележим, нали по този начин? ".

За реализиране на договорка Джонсън разполага единствено с две седмици преди срещата на високо ниво на Европейски Съюз на 17-18 октомври, с цел да приготви почвата, само че по-късно той би трябвало да ратифицира всяко съглашение в английския парламент, който на три пъти отхвърли съглашението за овакантяване на предшественичката му Тереза Мей.

Рязко овакантяване без договорка е призрачен сън за доста интернационалните компании, които се притесняват, че търговията ще бъде нарушена, а снабдителните вериги ще се раздерат, подкопавайки към този момент слабия напредък на Европейски Съюз. " Има доста хора, които в действителност желаят да ни попречат да изпълним Брекзит на 31 октомври, само че държа да ви кажа, че няма да бъде попречено на упоритостта ни, ще продължим и ще го създадем ", сподели Джонсън.

Обещанията на Джонсън за вероятен Брекзит без договорка подтикнаха опозиционните партии по-рано този месец да одобрят закон, импортиран от опозиционния лейбъристки народен представител Хилари Бен, който задължава министър-председателя да изиска отсрочване на Брекзит. Джонсън назовава закона " акт на капитулация " и сподели, че няма да желае отсрочване.

" Най-големият въпрос на тази конференция е: какво си е наумил Джонсън за Брекзит? ", сподели участник във форума. " Някои министри се чудят дали вид без договорка не е просто по-чиста и по-добра опция ". Някои от неговите политически съперници в Народното събрание подозират лукавство и изследват способи за гарантиране, че няма да останат " малки врати ". Обсъждано е

даже евентуалното потребление на изключителни пълномощия

от държавното управление. Бившият основен юридически консултант Доминик Грийв, авторитетен член на Народното събрание и бунтовник против Джонсън в Консервативната партия, сподели, че даже Джонсън да реализира договорка, тогава ще би трябвало да има пролонгация, с цел да може Англия да утвърди нужните закони за влизането му в действие.

" Моето схващане е, че законът на Хилари Бен работи, че държавното управление ще бъде насила да изиска удължение на член 50 и, в случай че министър-председателят не желае да направи това, ще би трябвало да подаде оставка ", сподели Грийв, който беше един от общо 21 консервативни депутати, изгонени от парламентарната група на ръководещата партия поради протест против Джонсън.

Ако Джонсън откаже да отсрочи напускането или да подаде оставка, Обединеното кралство може да стане очевидец на това по какъв начин министър-председателят му бива изправен пред съда, сподели Грийв. " Той ще бъде изправен пред съда и ще му бъде връчена правосъдна заповед да напише писмото ", сподели Грийв, като добави, че потреблението на изключителни компетенции за реализиране на Брекзит би било " нещо нечувано "./БТА

Какво може или не може да се случи с Брекзит в идващия месец, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР