Докато Съединените щати са на ръба на потенциално спиране на

...
Докато Съединените щати са на ръба на потенциално спиране на
Коментари Харесай

Джо Байън критикува републикацните и тяхното предложение за намаляване на данъците

Докато Съединените щати са на ръба на евентуално прекъсване на работата на държавното управление, президентът Джо Байдън изрази рецензиите си към републиканския бюджетен проект по време на тирада в четвъртък, който той назова " MAGAnomics ".

Президентът също по този начин употребява опцията да отбрани икономическата стратегия на своята администрация.

Обръщайки се към публика в Обществения лицей “ ” в Ларго, Мериленд, президентът Байдън уточни:

Байдън характеризира републиканския проект, MAGAnomics, като извънредно коренно отклоняване от всичко, на което Съединените щати са били очевидци до момента. В речта си той изрично се опълчи на предлагането на републиканците за понижаване на налозите за заможните физически и юридически лица, както и на препоръчаните съкращения на стратегии като обществено обезпечаване, Medicare и Medicaid.

Според изчисленията на президента, съгласно проекта на републиканците десетки милиони американци ще бъдат застрашени да изгубят здравното си обезпечаване.

Републиканците от Камарата на представителите упорстват за понижаване на разноските за фискалната 2024 година до $1.47 трилиона, което е с към $120 милиарда по-малко от контрактуваното от президента Байдън и републиканския ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти в договорката от май по отношение на тавана на дълга.

Това искане беше отхвърлено от Белия дом и водачите на Сената, в това число водача на републиканците в Сената Мич Макконъл.

В четвъртък президентът Байдън изрази своята угриженост, като съобщи:

Ако до 30 септември не бъде признат законопроект за дълготрайно или краткосрочно финансиране, федералното държавно управление ще бъде изправено пред четвъртото си прекъсване от десетилетие насам.

В отговор на това президентът Байдън показа своя стопански проект, “ “, предопределен да възвърне американската стопанска система посредством вложения в зелена сила, произвеждане и инфраструктура.

Президентът посочи, че “ ” се върти към “ “.

По време на брифинг в Белия дом Джаред Бърнстейн, ръководител на Съвета на икономическите съветници, акцентира, че речта на президента Байдън е имала за цел да подчертае явния контрастност сред “ ” и икономическия проект на републиканците от Конгреса, който съгласно него непрекъснато е провалял работещите фамилии.

Що се отнася до потребителските цени, през август в Съединените щати бе регистрирано най-значителното им нарастване от повече от година насам, което се дължеше най-много на повишението на цените на бензина. Експертите обаче допускат, че главният ценови напън може да не наложи повишение на главния лихвен % в страната по време на съвещанието на централната банка през идната седмица.

Индексът на потребителските цени в страната се увеличи с 3.7% на годишна база през предишния месец след регистрираното от Министерството на труда нарастване с 3.2% през юли. Цените се покачиха с 0.6% през август по отношение на юли, след два поредни месеца на нарастване с 0.2%.

Въпреки повишението на цените анализаторите считат, че политиците от Федералния запас може да се въздържат от увеличение на главния лихвен % по заемите на идното съвещание, изчаквайки спомагателни доказателства за траекторията на инфлацията. Федералният запас се стреми да поддържа повишаването на потребителските цени в Съединени американски щати на годишна база в размер на 2%.

Цените на бензина бяха избрани като главен фактор за покачването на инфлацията през август, като доближиха съвсем $4 за 3.8 литра в своя пик.

В отговор президентът Байдън, който води акция за преизбиране през 2024 година, призна тези стопански трендове. Той загатна, че общата инфлация е намаляла доста през последната година, само че призна за напрежението върху фамилните бюджети, породено от нарастването на цените на бензина през предишния месец. Той пое ангажимент да работи за понижаване на цените на горивата.

В национални изследвания американците, които деликатно наблюдават разноските на семействата си, дават на президента Байдън ниски оценки за оправянето му с стопанската система. Въпреки това президентът посочи, че безработицата е останала под 4% в продължение на 19 поредни месеца, процентът на американците в трудоспособна възраст, които имат работа, е най-голям от 20 години насам, а действителните заплати са се повишили спрямо равнищата преди пандемията.

Очаква се икономическите условия в Съединени американски щати да бъдат централен въпрос в идната президентска конкуренция, като републиканските съперници на президента Байдън приписват по-високата инфлация на увеличените държавни разноски, подкрепяни от президента.

Той акцентира, че средствата, отпуснати за ремонт на инфраструктурата, са основали хиляди нови работни места и са от решаващо значение за справяне с утежняването на положението на пътищата и мостовете.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР