Докато разглеждаха промени в Закона за енергетиката, депутатите успяха да

...
Докато разглеждаха промени в Закона за енергетиката, депутатите успяха да
Коментари Харесай

Скандал в НС: Да има ли председателски съвет за териториалните планове

Докато разглеждаха промени в Закона за енергетиката, депутатите съумяха да се скарат дали не би трябвало да проведат председателски съвет. Корнелия изиска 1-месечно закъснение на териториалните проекти, а през това време Министерски съвет да предприеме съответни стъпки, измежду които има и договаряния с миньорите и споразумяване на обстановката.

Водещият съвещанието Никола Минчев им прочете условията за влизането на сходна точка и уточни, че една трета от членовете на председателския съвет могат да изискат свикването му, тъй като ръководителят на Народно събрание липсва и не може да свика подобен.

Тошко обаче скочи, че на председателски съвет преди 2 седмици Политическа партия отишли, само че не с хората, които са част от него, а с други депутати и ги " набутали вътре ". Минчев настоя, че вижда единствено трима членове на председателския съвет, които да желаят свикването му. Дори появилият се Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия не съумя да обезпечи нужния кворум, защото трябваха 5 гласа. 

" Председателят на Народно събрание е в чужбина, Росица Кирова я няма. Българската страна има ли ръководител на Народно събрание, кой разпореди решението на бюджетната комисия да бъде разпределено ", ядоса се обаче Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. И настоя Минчев като председателстващ да разпореди дали точката да влезе в дневния ред. На опитите на Минчев да се измъкне от отговорност той сподели: " Няма потребност да се криете с " аз не съм ръководител, извършвам функционалността на водещ съвещанието ". Освен това съгласно съдружното съглашение, сте идващият ръководител ", засече го Свиленски.

Минчев обаче резервира успокоение и сподели, че ще свика председателски съвет, когато се съберат петима членове, които го желаят. И изясни, че в правилника на Народно събрание имало разнообразни текстове - тук-там се употребява ръководител на Народно събрание и единствено ръководител. Където експлицитното пишело ръководител на Народно събрание, нямало по какъв начин някой от заместниците му да изземе тези функционалности.

Делян Добрев призна, че тематиката е значима, само че въпреки всичко реши, че въпросът може да се почисти сред депутатите до момента в който в зала продължи да тече разискването на Закона за енергетиката, който също бил значим. Засега обаче председателски съвет няма, само че евентуално ще се събере подобен в случай че " Възраждане " поддържат Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

В последна сметка Копейкин излезе преди гласуването по текстове от закона за енергетиката, с цел да изиска отмора за председателски съвет. 20 мин. им даде Минчев за съвет в зала 332 на Народно събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР