Докато проучва океанските дълбини край Западна Австралия, екип от международни

...
Докато проучва океанските дълбини край Западна Австралия, екип от международни
Коментари Харесай

Какво е това дълго и странно нещо, плуващо в океана?

Докато изследва океанските дълбини край Западна Австралия, екип от интернационалните откриватели от Музея на Западна Австралия, Schmidt Ocean Institute и Scripps Institution of Oceanography се натъква на нещо впечатляващо, даже извънземно на външен тип.

Но какво е то?

Това са така наречен сифонофори, които постоянно размиват границите сред „ орган “ и „ организъм “. Те някак си съумяват да бъдат и двете неща по едно и също време.

„ Цялото това нещо наподобява на едно животно, само че в действителност е формирано от хиляди обособени организми, които образуват едно цяло на по-високо равнище “, споделя морският биолог Щефан Сиберт от Университета Браун пред Wired.

Въпросните сифонофори са  надоганизмов вид  – колония от хиляди самостоятелни организми, наречени зооиди, всеки един настоящ като клетка от цялото. Видът е извънредно рядко следен и се среща на големи дълбочини.

Учените считат, че външният пръстен е дълъг към 47 метра. Въпросните зооиди се клонират хиляди пъти в разнообразни подвидове – някои имат жилещи пипалца и даже червени „ примамки “, които притеглят евентуална храна. Други се специализират в репродукция или придвижване. Всеки субект работи като орган в по-голямото тяло на сифонофора.

Тази солидна колония евентуално се състои от милиони зооиди, работещи дружно и в синхрон. Позата, която са заели, най-вероятно значи, че в този миг са си търсили храна. Зооидите споделят откритото, като предават питателните субстанции по самобитен дънер, към който всички са свързани – един отвесен „ клон “, по който минават и всички нервни сигнали.

Защо ни е да търсим извънземни, като на нашата планета живеят толкоз доста невероятни и причудливи на външен тип организми?

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР