Докато преди 30 години от СПИН заболяваха предимно хомосексуалните, а

...
Докато преди 30 години от СПИН заболяваха предимно хомосексуалните, а
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: СПИН у нас все по-често се предава при хетеросексуални връзки

Докато преди 30 години от СПИН заболяваха най-вече хомосексуалните, а след това и венозните наркомани, в последно време заболяването все по-често се предава при хетеросексуални връзки у нас. Това разгласи в предаването „ Тази сутрин” епидемиолога проф. доктор Тодор Кантарджиев.

По думите му все по-често мъже, които имат полови контакти с други мъже, имат и с дами, а дамите се заразяват по-лесно от мъжете с ХИВ, в сравнение с противоположното. Неговият съвет е да се употребяват защитни средства.

Според проф. Кантарджиев един от огромните проблеми на нашето опазване на здравето е неприятното диагностициране и неналичието на съответно лекуване на полово излъчените заболявания. До огромна степен на това се дължи безплодието. Епидемиологът счита, че страната си затваря очите за този проблем и избира след това да заплаща за инвитро процедури.

Той регистрира, че това лято записаните случаи на инфекции по морето са по-малко. Съветът на доктор Кантарджиев е да се съблюдава хигиена и най-много постоянно да се мият ръцете, с цел да не се разболеем по време на отмора на морето.

„ Има ли разтройство през лятото, това е бактериална зараза. Тя може да бъде провокирана от инфекции, свързани с храни, водни инфекции и най-често инфекции, провокирани от мръсните ръце. Когато това ни се случи по време на отмора, би трябвало да възстановяваме бактериалната флора с пробиотици. Ако казусът е тежък, би трябвало да се потърси здравна помощ”, посочи епидемиологът.

Той поучава също наложително да се взима душ след къпане в басейн или в морета и да се сменя банският. Това е изключително значимо за дамите и децата, посочи докторът.

„ Майките наложително да купуват антибактериални кърпички с дезифектант, а не със алкохол, тъй като спиртът не работи на ентеровирусните инфекции. Ентеровирусите не провокират диария, а повишение на температурата, изнемощялост и болежка в ставите. При възрастните минава бързо, само че при децата са нужни 2 – 3 дни ", сподели още епидемиологът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР