Докато не бъде приет бюджет за новата година, България няма

...
Докато не бъде приет бюджет за новата година, България няма
Коментари Харесай

Докато не бъде приет бюджетът, България няма да поема нов дълг от международните пазари

Докато не бъде признат бюджет за новата година, България няма да поема нов дълг от интернационалните пазари, разгласи министърът на финансите Росица Велкова.

Вчера страната ни изненадващо излезе с емисия 10-годишни еврооблигации и набра от пазарите 1 милиарда И 500 милиона евро с рентабилност от 4,78 %. Помолена за коментар за какво Гърция, която в същия ден излезе с 10-годишни облигации, само че реализира по-ниска рентабилност, Велкова отговори:

" Доходността на Гърция както на първичния пазар, по този начин и на вторичния пазар, е почти с 50 базисни точки по-ниска, в сравнение с е на България, само че зад Гърция стои ЕЦБ. Не би трябвало да забравяме, че Гърция е в еврозоната, до момента в който България е отвън еврозоната ".

Набраният финансов запас главно ще бъде употребен за рефинансиране на остарели отговорности, като към три милиарда лв. би трябвало да бъдат платени през март.

Според Велкова е имало доста огромен интерес към българските облигации, което се дължи на обстоятелството, че емисията е отворена и за вложители от Северна Америка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР