Докато много българи говорят за умиращото българско земеделие, един италиански

...
Докато много българи говорят за умиращото българско земеделие, един италиански
Коментари Харесай

Как италианец стана един от най-големите производители на домати у нас

Докато доста българи приказват за умиращото българско земеделие, един италиански жител вижда в капацитет в обстановката и се възползва от него.

Еро Фабрицио Фрески е италиански фермер, който идва в България през 2004 година и вижда многото пустеещи земи у нас. Ето за какво взема решение да трансферира бизнеса си у нас.

Установява се в с. Шишманци, община Раковски, купува постройките на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство в селото и към ден сегашен към този момент обработва над 30 000 дка в региона. Това количество трансформира Фабрицио Фрески е един от най-големите производители на домати в България. Твърди, че добивите са като в Италия, само че нашите са по-вкусни.

 Боряна, която трансформира любовта си към Италия в сполучлив бизнес
Боряна, която трансформира любовта си към Италия в сполучлив бизнес

Управителят на софийския магазин " Пуля " пред money.bg

" Преди към две години направих план по европейска стратегия за закупуване на машини на стойност към 1.5 милиона евро. За да купя тези машини имах потребност от заем. Банката даваше най-много 50% от сумата за машините, само че Националният гаранционен фонд обезпечи гаранция за 80% от цената на финансирането. Стана бързо, а и с поддръжката на НГФ лихвата беше по-ниска ", споделя италианецът. Той добавя, че банката е подготвила и задвижила всички документи при кандидатстването за гаранция.

За Еро Фабрицио Фрески кредите са нужни, с цел да се форсира развиването на бизнеса. Доволен е от новата си техника - закупил е пет уреди за напояване на доматите, снабдени с компютър и всички отбрани. Сдобил се е и с машина за събиране на зеленчуците от последно потомство. Оборудвана е с фотоклетки, които селекционират доматите, а потенциалът й е 40 тона на час.

" Това е техника, без която е немислимо модерното земеделие - убеден е италианецът - замества работата на 1000 индивида дневно ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР