Докато локдауните се появяваха един след друг миналата година, хората

...
Коментари Харесай

Повдигането на завесата за амбициозното трето действие на Netflix

Докато локдауните се показваха един след различен предходната година, хората се надпреварваха да се запасят с всичко належащо за оцеляването вкъщи: храна, медикаменти и абонамент за Netflix. През първата половина на 2020 година стрийминг колосът записва 25 млн. нови клиенти в международен мащаб - два пъти повече от записаните за същия интервал година по-рано. Благодарение на феновете, изчакващи на дивана края на пандемията, " Зараза ", бедствения филм от 1995 година, влезе в топ 10 на най-гледаните в Netflix.

Но Netflix зацикли през днешния ден, когато международните стопански системи последователно отварят още веднъж. На 20 юли платформата разгласи 1.5 млн. новорегистрирани клиенти сред април и юни, с 85% по-малко по отношение на година по-рано. В Америка и Канада, където пазарът е кондензиран и съперниците се множат, общият брой клиенти е намалял с 430 хиляди Цената на акциите на Netflix, която скочи с близо 50% през първата половина на 2020 година, едвам се е повишила през последната година (и спадна с 3% на 21 юли).

Застоят не е изненада. Много от новите клиенти през 2020 година бяха изтеглили напред абонамента си, които по този начин или другояче щяха да създадат през тази година. Но този спад продължава да повдига сложен дълготраен въпрос за Netflix. Компанията стартира с наемане на DVD по пощата. Второто ѝ зашеметяващо деяние беше да изобрети и господства сегмента за видео стрийминг посредством абонамент. В момента, когато богатите пазари към този момент са зрели, а съперниците я гонят по петите ѝ, растежът би трябвало да пристигна от другаде. Третият сезон на Netflix дава обещание екзотични нови местоположения и може би огромен сюжетен поврат.

Вторият сезон към момента има какво да даде. Въпреки стагнацията при американските клиенти, Netflix има опцията да им взима повече пари. Компанията печели по 14.88 $ месечно от всеки клиент - повече от два пъти над таксата за главния й съперник Disney+, счита анализаторската компания MoffettNathanson. И въпреки всичко по-малко клиенти напущат Netflix на месец, по отношение на други платформи за стрийминг, съгласно компанията за данни Antenna. По-нататъшно повишаване на цените може да увеличи приходите на Netflix на домашния пазар със 7% годишно през идващите няколко години, споделят от MoffettNathanson.

Основната част от растежа, обаче ще пристигна от чужбина. Миналата година за първи път Netflix завоюва над половината от приходите си отвън Америка и Канада. До 2025 година се чака този дял да доближи две трети. Вече девет от 10 нови клиенти живеят в чужбина.
Международната игра е сложна. Повечето чужденци са по-бедни, а даже и богатите не харчат доста за телевизия. Средностатистическият американски клиент на кабелна телевизия заплаща към 100 $ на месец, тъй че " късащите кабела " могат да си разрешат половин дузина стрийминг услуги. Еквивалентното английско домакинство харчи по-малко от 45 $ месечно. Netflix устоява на апелите за понижаване на цените, тъй че даже в Индия, където приходите са ниски, таксува потребителите 8.70 $ на месец. Най-големият компромис на компанията е да измисли проект единствено за мобилни устройства, който към този момент работи на повече от 70 пазара. Индийците могат да се запишат за тази услуга против 2.70 $ на месец. Капитал - брой 30 Подобно на финансовата преграда, културните такива са задоволително високи в шоубизнеса. Изследователската компания Enders Analysis откри, че стратегиите на английските телевизионни оператори са по-богати на локални идиоми от тези, поръчани от задгранични стрийминг компании. Сериалът на Netflix " Секс обучение ", разрастващ се в провинциална Англия, има по-малко от пет препратки към английската просвета на час. " Peep Show ", локален английски шлагер, има над 35, от " johnnies " (презервативи) до националния деликатес Findus Crispy Pancakes (хрупкави палачинки). Шефът на Netflix Рийд Хейстингс съобщи през април, че компанията " към момента обмисля тактиката си " в Индия, където някои висши мениджъри напуснаха, а съперници като Disney+ и Amazon - онлайн търговецът със стрийминг поделение, реализираха прогрес. И въпреки всичко интернационалната борба се печели от Netflix. До края на годината компанията ще има 31 млн. клиенти в Азия, два пъти повече от Disney+, пресмята Media Partners Asia (MPA), консултантска компания в Сингапур. Но три четвърти от клиентите на Disney са в Индия, където групата държи правата за националната спортна фикс идея - Висшата лига по крикет, въпреки да печели по-малко от 1 $ доход на клиент. За разлика от тях, над 60% от азиатските клиенти на Netflix са от богатите пазари Австралия, Япония и Южна Корея. MPA чака азиатските доходи на Netflix да доближат към 3.2 милиарда $ тази година, спрямо 800 млн. $ за Disney+. Кои са съперниците
И до момента в който в Америка Netflix се конкурира с дузина или повече стрийминг платформи, на интернационалните пазари рядко се изправя против повече от двама съществени противници. След като WarnerMedia бъде отделена от корпоративния си притежател AT&T, с цел да бъде обединена с Discovery, както беше планувано, световният отпечатък на HBO Max, благосъстоятелност на Warner, ще се усили. Но утвърждението на регулаторите за тази договорка може да стане и след година, а през това време Netflix може да записва още 30 млн. нови клиенти. Слуховете за партньорство сред кабелната компания Comcast, притежаваща NBCUniversal, и друга медийна група - ViacomCBS, за сливане на стрийминг услугите им в интернационален проект, може да отнеме време.От съперниците на Netflix единствено Amazon и Apple, производител на джаджи с упоритости в развлекателния бизнес, са в действителност глобални; всеки твърди, че има аудитории в над 100 страни. Но и на двете компании им липсва продуцентската мощност на Netflix. Миналата година групата стана най-големият гарант на европейско наличие, изпреварвайки BBC, France TV и немския ZDF, счита Ampere Analysis, друга изследователска компания. В платформата има повече задгранични телевизионни излъчвания, в сравнение с трите му съществени съперници, взети дружно, и снима в райони, където Холивуд се опасява да стъпи. Последните планове на компанията включват първия й съветски автентичен филм, римейк на " Анна Каренина " и корейски излъчвания с K-pop тема.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР