Докато Китай празнува напълно заслужено неочакваната преживяемост на лунохода “Юту,

...
Докато Китай празнува напълно заслужено неочакваната преживяемост на лунохода “Юту,
Коментари Харесай

Автоматичните станции на НАСА и Индия, съответно “Мейвън” и “Марсианска орбитална мисия”, са в добро състояние!

Докато Китай чества изцяло справедливо непредвидената преживяемост на лунохода “Юту ”, който се разсъни през вчерашния ден, ние още веднъж обръщаме погледите си към американската сонда “Мейвън ” и индийската “Марсианска орбитална задача ”, които пътуват към Марс и се чака да дойдат през септември тази година.

На 11 февруари индийската “Марсианска орбитална задача ” означи своя стотен ден от началото на задачата. Автоматичната станция беше изстреляна на 5 ноември сполучливо и след няколко маневри към Земята се насочи на път към Марс.

Индийските експерти удостоверяват, че всичко на борда на автоматизираната станция е обикновено. На 6-ти февруари всички научни принадлежности бяха включени за инспекция на тяхното положение. Проверката сподели, че положението им е в нормата и се чака да е такова, когато станцията стартира своята работа към Марс.

Ако всичко е наред, Индия може да се трансформира в първата азиатска страна, изучавала Марс със личен галактически уред.

 Maven in Orbit

Така ще наподобява автоматизираната станция на НАСА “Мейвън ”, откакто навлезе в орбита към Марс. Image credit: NASA

Американската автоматизирана междупланетна станция “Мейвън ” също лети към Марс. Наскоро инструментите й бяха също включени. Специалистите удостоверяват, че и при “Мейвън ” всичко е наред и не се следят никакви отклонения от нормата.

Напомням на читателите, че както “Марсианска орбитална задача ” на Индия, по този начин и “Мейвън ” на НАСА ще учат забавната атмосфера на Марс.

“Марсианска орбитална задача ” има датчик за метан. Ако в атмосферата на Марс бъде открит метан, това може да се пояснява като симптом за съществуването на живот.

“Мейвън ” пък ще учи горните пластове на атмосферата, и по-специално механизмите, по които Червената планета е изгубила огромна част от своята атмосфера и своята хидросфера.

Очертава се забавно десетилетие за проучването на Марс. Марсоходът “Кюриосити ” продължава да работи и неотдавна прескочи една дюна на своя път към планината Шарп. “Опортюнити ”, по-старият марсоход, също е в редовност. Сега към Марс летят индийската и американската задача, които ще дойдат през септември. А през 2016 година ще излетят нови задачи – “ИнСайт ” на НАСА (наскоро беше подписано съдействие сред Съединени американски щати и Франция по отношение на тази мисия), “ЕкзоМарс ” на Русия и Европейската галактическа организация. През 2018 година към втората част на “ЕкзоМарс ” ще лети съветска спускаема платформа и европейски марсоход. А при започване на 20-те години ще бъде изстрелян нов, мощен марсоход на НАСА.

Повече информация за “Мейвън ”: Universetoday, за “Марсианска орбитална задача ” – ИСРО.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР