Докато изследваха руини от праисторическото селище Чаталхьоюк в централната част

...
Докато изследваха руини от праисторическото селище Чаталхьоюк в централната част
Коментари Харесай

Учени откриха човешки зъби, използвани за бижута, в праисторическо селище

Докато изследваха руини от праисторическото населено място Чаталхьоюк в централната част на Турция, учени откриха, че преди време жителите му са носили бижута, направени от човешки зъби, заяви в. " Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Археолози се натъкнаха на три човешки зъба на обекта на селището от неолита.

Зъбите датират почти от 6500 година прочие Христа. Два от тях са били обработени с дребен свредел, с цел да придобият конусовидна форма, и по-късно са били пробити, с цел да се употребяват като част от гердан. Учените считат, че зъбите са били взети от хора на междинна възраст след гибелта им.

" Изборът на материала и неговата необичайност навеждат на мисълта за надълбоко алегорично значение ", съобщи Скот Хадоу от университета в Копенхаген.

Хадоу и сътрудниците му увериха, че това е първият случай, при който човешки зъби са модифицирани, с цел да бъдат превърнати в декоративни предмети. Макар и да е известно потреблението на скотски зъби като декоративни предмети, зъбите от възрастни хора евентуално са имали особено културно значение измежду жителите на Чаталхьоюк.

През лятото различен проучвателен екип заключи, че стоматологичните проблеми са били постоянно срещани измежду жителите на селището, което било населявано сред 7100 година и 5500 година прочие Христа. Местните поданици били пастири, а храненето им включвало зърнени култури, които провокирали дентални проблеми. Между 10 и 13 проценти от възрастните хора в Чаталхьоюк имали кариеси, които учените приписват на потреблението на зърнени храни.

Селищната могила Чаталхьоюк е включена в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР