Докато големите чуждестранни компании внедряват в работата си генеративни модели

...
Докато големите чуждестранни компании внедряват в работата си генеративни модели
Коментари Харесай

McKinsey: генеративният ИИ може да увеличи световния БВП с $4,4 трилиона годишно

Докато огромните задгранични компании внедряват в работата си генеративни модели с изкуствен интелект, анализаторите на McKinsey and Company – където изкуственият разсъдък към този момент се употребява от към половината от работната мощ – се пробват да предвиждат и оценят икономическия капацитет на тази технология. Те смятат, че генеративният ИИ може да усили световния Брутният вътрешен продукт с 2,6-4,4 трилиона $ годишно, което се равнява на нова страна с размерите и продуктивността на Обединеното кралство.

В съпоставяне с предходната прогноза на McKinsey за 2017 година предстоящото нарастване е 15-40%. Промяната се дължи на необикновено бързото разпространяване на технологията на генеративния изкуствен интелект измежду огромните и междинните предприятия.

Нещо повече, McKinsey откри, че днешният генеративен изкуствен интелект и другите технологии имат капацитета да автоматизират работните действия, които в този момент заемат 60-70% от времето на чиновниците. Това наподобява като прогноза за всеобщи уволнения, само че Алекс Сухаревски, един от създателите на отчета, твърди, че това не е по този начин. Просто чиновниците ще се оправят със дилемите по-бързо и по-добре, смята той. Това ще докара до в допълнение нарастване на продуктивността с 0,2-3,3% годишно.

Въпреки това в отчета се показва, че чиновниците ще се нуждаят от поддръжка при усвояването на нови умения, а някои от тях ще би трябвало да сменят работата си. Ако тези процеси могат да бъдат следени, генеративният ИИ ще има доста съществено влияние върху икономическия напредък.

Що се отнася до автоматизацията на труда, създателите също по този начин са коригирали предходните си оценки и в този момент смятат, че половината от днешните специалности и действия могат да бъдат автоматизирани сред 2030 и 2060 година, т.е. към 10 години по-рано.

Същевременно анализаторите акцентират, че автоматизацията ще засегне най-вече служащите с бели якички, защото огромните езикови модели са по-подходящи за офис задания, в сравнение с за физически труд, за който са нужни роботи с различен тип изкуствен интелект. Но тези технологии към този момент съществуват и последователно заместват хората в строителството, производството, минното дело и превоза.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР