Докато европейските сили Франция и Великобритания са лобирали пред Вашингтон

...
Докато европейските сили Франция и Великобритания са лобирали пред Вашингтон
Коментари Харесай

България е провела официални срещи с представители на КНДР в Пхенян

Докато европейските сили Франция и Англия са лобирали пред Вашингтон да понижи напрежението със Северна Корея от последния нуклеарен тест преди месец, страни от Европейски Съюз с посолства в Пхенян непосредствено притискат севернокорейците, осведоми Ройтерс, представено от News.bg.

Седем страни членки на Европейски Съюз - Чехия, Швеция, Полша, Румъния, България, Англия и Германия, са провели минимум две публични срещи с представители на КНДР в Пхенян през септември, разкриха трима дипломати от Европейски Съюз.

Но те са останали разочаровани, защото са изгубили достъпа до висши представители на Северна Корея, получен през предходната година. На последните срещи са участвали дипломати от външното ведомство с младши и междинен сан.

Базиран в Брюксел посланик, който е бил осведомен със срещите, разясни, че измежду страните членки има чувството, че до средата няма да се стигне със срещи на сходно равнище.

"Те (севернокорейците - б.р.) желаят да беседват със Съединени американски щати ", добави представителят.

Но Белият дом изключи договаряния с КНДР, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп написа в "Туитър ", че държавният секретар Рекс Тилърсън си губи времето да договаря с КНДР.

Съединени американски щати нямат посолство в Пхенян и разчитат на Швеция, която пази правата и ползите на американците в Северна Корея с консулската си работа, изключително когато западняци изпаднат в проблеми.

Друг посланик от Европейски Съюз заяви, че за разлика от последните срещи представители на КНДР, в това число заместник-министър на външните работи, са се срещнали с посланици на страни членки от Европейски Съюз в задачата на Чехия през 2016 година, за разискват разнообразни тематики, в това число културни обмени и районната сигурност.

Световната организация отбелязва, че Пхенян е гневен от последователно увеличените наказания на Европейски Съюз против КНДР, които не са свързани с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Това може да попречи на напъните на Европейски Съюз да посредничи за разрешаването на нуклеарната рецесия, съгласно дипломати.

Шефът за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини съобщи, че съюзът е подготвен да посредничи на договаряния с КНДР за ракетната и нуклеарна стратегия. Но в това време Брюксел желае да се наложи петролно ембарго на Пхенян.

Някои държавни управления в Европейски Съюз упорстват Полша и други страни от Източна Европа да анулират работни разрешителни за севернокорейци, защото заплатите са превеждани на режима в Пхенян.

"Севернокорейците стартират да гледат на Европейски Съюз като на марионетка на Съединени американски щати, само че ние подчертахме, че сме почтен медиатор ", разясни посланик от Европейски Съюз.

Седемте европейски задачи в Пхенян са измежду единствено 24 задгранични дипломатически представителства в Северна Корея, в това число на Русия, Китай и Куба.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР