Докато е бил министър-председател, съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков

...
Докато е бил министър-председател, съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков
Коментари Харесай

Докладът за Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка от ДАНС е подписал меморандума - Политика

Докато е бил министър-председател, съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков скоростно е подписал меморандума за съгласие с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation., без да разпореди инспекции на ДАНС за двете участващи в консорциума компании.

Това е главното от инспекцията на особено основаната парламентарна комисия за меморандума с Gemcorp.

В края на ноември ГЕРБ създадоха  с " Gemcorp Holding Limited " и " IR3 Corporation " от държавното управление на някогашния министър председател Кирил Петков. Подобна комисия имаше и в предходното 47-о Народно заседание.

Въпросният меморандум визира всички сфери на българската енергетика - от природен газ и въглища до нуклеарни планове. В документа беше заложена огромната концепция за създаване на мегапарк от акумулатори за предпазване на електрическа енергия, които да се изградят от Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation.

В отчета на краткотрайната комисия се твърди, че меморандумът е бил подписан без получено мнение от водещите ведомства - нито от Министерство на енергетиката, нито от Министерски съвет.

Според отчета на комисията меморандумът с Gemcorp е подписан в нарушаване на конституцията, голям брой интернационалните документи и правилници на съответните ведомства. В отчета написа, че документът за капиталово желание не е бил координиран с нито едно ведомство, само че за сметка на това двете компании са имали опция да получат достъп до голям размер поверителна информация за цялата система на българската енергетика.

Твърди се, че Gemcorp и IP3 са поискали да получат секретна информация за всички основни енергийни предприятия в страната - " Булгаргаз ", " Топлофикация София " и така нататък

Собствеността на двете компании не е била тествана от Кирил Петков авансово, макар че той твърдеше противоположното, а след сключването на меморандума шефът на ДАНС Пламен Тончев е съобщил, че от организацията са разкрили тревожни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании - Gemcorp Holdings Limited.

Впоследствие стана ясно, че обвързваният с съветския президент Владимир Путин милиардер съветският олигарх Алберт Авдолян е основател на Gemcorp заедно с българина Атанас Бостанджиев - някогашен кадър на съветската държавна банка ВТБ. На 8 април по време на блиц надзор в Народното събрание Кирил Петков споделя:

" Когато подписахме това писмо за желание (визирайки меморандума), ние проверихме дали в този миг има съветски вложители. В този миг нямат съветски вложители. Освен това сега съм разпоредил цялостна инспекция. Да забележим пет години обратно какви вложители са имали, с цел да можем да вземем решение дали нещо да се пристъпи напред. "

От писмо на ръководителя на ДАНС до краткотрайната парламентарна комисия излиза наяве, че справката, направена от ДАНС до тогавашния шеф на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, не е заради разпоредена инспекция на фирмите, с които е подписан меморандума.

" На ДАНС не са възлагани инспекции от тогавашния министър-председател Кирил Петков или други представители на изпълнителната власт в интервала преди или след издаването на горепосочения отчет ", написа в писмото на ДАНС. 

Предстои отчетът на краткотрайната комисия да бъде разисквана в пленарната зала през днешния ден. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР