Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети

...
Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети
Коментари Харесай

Революция! Какво готви ЕЦБ с еврото

Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети нова систематична рецесия след краха на " Силикон вели банк " - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB), пазарът на криптовалути минава през следващите разтърсвания, а България се лута по пътя си към еврозоната, на еврото може би също следва да направи решаваща стъпка, пише БТА.

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава безшумно да работи по плана за цифрово евро, както сподели презентацията, изнесена преди дни от Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на банката, пред Европейската банкова федерация. Макар и без съответни елементи, той очерта главните параметри на плана, с който ЕЦБ се стреми да не изостане от еволюцията на технологиите и парите.
-->
Разбирането ни за това какво са парите и по какъв начин те действат се трансформира непрестанно дружно с човешкото общество от времената, когато сме употребявали като разменно средство мидени черупки и наподобява идната стъпка са така наречен цифрови валути на централните банки (CBDC). 

За Европа нуждата от цифровото евро се обуславя от търсенето на финансова непоклатимост, оптимално улеснение транзакците за физическите лица и бизнеса, и не на последно място - от изостването ѝ във финансовите технологии и платежните системи, притисната от американски и китайски колоси като " Мастъркард " (Mastercard), " ПейПал " (PayPal), " АлиПей " (AliPay) и " ЮниънПей " (UnionPay).

" Навлизането на огромните софтуерни компании на пазара на електронни заплащания усилва риска от пазарна доминация и взаимозависимост от задгранични платежни технологии, което ще има последствия за стратегическата автономност на Европа ", сподели през ноември предходната година президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Дигиталното евро би трябвало да комбинира технологията на блокчейна, която е в основата на криптовалутите, и стабилността на централните банки, с цел да даде опция за лесни, бързи и надеждни електронни заплащания, без значение в коя точка на еврозоната се правят те и от характера на трансакцията.

Този тип валути могат да се употребяват по същия метод като парите в брой - имате потребност единствено от цифров порфейл (какъвто се употребява и при криптовалутите), с цел да плащате с тях артикули и услуги или просто да ги предоставите на някой различен, също както връчвате банкнота.

Разликата с електронните заплащания, които вършим сега, е, че с цел да работите с цифрова валута, не е нужно да имате банкова сметка и надлежно - да плащате обвързваните с нея такси за обслужване, превод и други По този метод цифровото евро би трябвало доста да понижи разноските за електронни заплащания както за физически лица, по този начин и за предприятия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР