Докъде стигна проверката за заменките на гори в стил кон

...
Докъде стигна проверката за заменките на гори в стил кон
Коментари Харесай

Докъде стигнаха нещата със заменките на гори - прокуратурата не казва

Докъде стигна инспекцията за заменките на гори в жанр " кон за кокошка ", която потегли преди година след експлицитна интервенция на основния прокурор Иван Гешев? Засега това не е ясно,.
Прокуратурата се намеси, откакто се разбра, че апетитни покупко-продажби, сключвани през 2007-2009 година, са били наново оценени на смехотворно ниски цени. Така неслучайни предприемачи не просто няма да връщат пари на страната, а даже ще би трябвало да получават от нея обезщетения, тъй като се оказаха ощетени. По схемата със замените на гори, доста от които на първа линия по морето, България беше глобена през 2014 година от Европейската комисия за непозволена държавна помощ и в този момент облагодетелствалите се би трябвало да връщат сумите. До момента обаче хазната е съумяла да събере едвам 82 253 лева при открити над 80 млн. лева вреди.
 България да анулира част от заменките с горски парцели, подреди Европейска комисия България да анулира част от заменките с горски парцели, подреди Европейска комисия
Еврокомисията подреди на България да анулира част от покупко-продажбите по подмяна на горски парцели или да изиска назад " държавната помощ ", която...
Когато публично стана ясно, че ще има инспекция - през февруари, 2020 година, основният прокурор изиска да се оцени работата на самостоятелния оценител, определен да прави оценките по схемата - държавната " Агролеспроект " (бел. ред. - компанията е 100% благосъстоятелност на министерство на земеделието, храните и горите) и да се откри наново общата сума, която следва да бъде възобновена на страната. Какво става от този момент - не е ясно.
Междувременно, в Административен съд-София текат каузи от компании, които би трябвало да връщат пари поради заменките. Някои от делата към този момент завършиха на втора инстанция и равносметката вещае единствено нови проблеми пред земеделското министерство в опита да си събере парите. Миналата седмица МЗХГ дефинитивно загуби заведеното от свързаната с Гриша Ганчев " Литекс Комерс " дело за възобновяване в бюджета на 2 194 100 лева обезщетения за неизгодна подмяна на 294 декара в региона на Обзор (1 382 354 лева главница и 811 747 лева лихви). Фирмата съумя да потвърди пред Върховния административен съд недостатък на акта за определяне на обществено държавно взимане, от който евентуално страдат всички сходни документи, издадени от МЗХГ.
От правосъдното решение излиза наяве, че земеделското министерство въобще не е предписание оценка дали " Литекс комерс " е употребявал сменените гори в Несебър за стопанска активност. Само в този случай може да се твърди, че има налице непозволена държавна помощ, напомня Върховен административен съд. Всичко това е трябвало да бъде установявано случай по случай и да е аргументирано в акта за определяне на обществено обвързване. Едва в правосъдното дело обаче МЗХГ е предоставило доказателства, че " Литекс Комерс " АД е апортирало получения парцел в капитала на друго сдружение – " Литекс Пропърти " АД. Представени са данни и за регистриране и изтриване на необикновен залог въпру предприятието и контракти за подмяна на други земи, по които компанията е страна. Съдът няма по какъв начин да поправи пропуща в акта за обществени вземания, акцентират от Върховен административен съд.
Съдът е отменил акта и тъй като не приема за справедлива самата оценка за цените на разменяните парцели, направена от " Агролеспроект ". При правенето на оценката за цената на държавните декари в Несебър са употребявани за пазарни аналози единствено покупко-продажби със аграрни, а не с горски парцели. При оценката на частните терени също са открити аналози още веднъж единствено за аграрни земи от 2009 година вместо 2008 година С тези причини съдът не приема, че направената оценка дава отговор на пазарната стойност на парцелите все още на осъществяване на замяната. Съдът акцентира и друга чудноватост - България е изпратила на Брюксел още на 21 януари, 2014 година таблица с пазарните оценки на парцелите, като няма никакви данни тази информация да е употребена при правенето на новите оценки. Това значи, че е допустимо доста от направените от министерството актове за обществени държавни вземания да не бъдат признати в съда - по други каузи.
 Европейска комисия удари заменките с гори, с ниви остават - към този момент Европейска комисия удари заменките с гори, с ниви остават - към този момент
След като Европейската комисия (ЕК) дефинира заменките, осъществени в интервала от 1 януари 2007 година, до налагането на мораториум в края на...
Все отново в делото на " Литекс комерс " против земеделското министерство има и добра вест - съдът не приема, че при тези помощи е налице изтекла безспорна 10-годишна отминалост, каквото бе заключението на долната инстанция. Така страната продължава да има късмет да си прибере парите или да желае повреждане на покупко-продажбите. В случая с " Литекс комерс " цялата процедура почва още веднъж и МЗХГ би трябвало да готви нови оценки и нов акт за обществено взимане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР