Доходността на италианските държавни облигации нараства по време на търговията

...
Доходността на италианските държавни облигации нараства по време на търговията
Коментари Харесай

Напрежение на италианския дългов пазар след сигнали за възможно формиране на антиевропейско правителство на Апенините



Доходността на италианските държавни облигации нараства по време на търговията в понеделник, откакто антисистемното придвижване " Пет звезди " и Десният блок в лицето на антимигрантската партия " Лига " и " Форца Италия " на Силвио Берлускони съумяха да изберат ръководители на двете камари на италианския парламент.

След извършеното през уикенда гласоподаване водачът на " Пет звезди " Луиджи ди Майо не изключи вероятността за образуване на взаимно ръководство с партията " Лига ".

Притесненията, свързани с вероятно ръководство сред крайната левица и крайната десница, способстват за повишаване на напрежението на италианския дългов пазар. Това се показва в продажби на италиански облигации и повишение на тяхната рентабилност, като лихвата на 10-годишните дългови бумаги нараства с 5 базисни пункта към 1,92%, което способства за разширение на лихвеният им спред по отношение на аналогичните бумаги на Германия към 139 базисни пункта (от 134 пункта в края на предходната седмица).

В същото време доходността на 10-годишните испански облигации се търгува към 15-месечно дъно от 1,26%, откакто в края на предходната седмица организация " Стандард енд Пуърс " увеличи суверенния кредитен рейтинг на Испания до " А- " от " ВВВ+ ". Кредитната организация означи, че това нейно решение отразява позитивните вероятности и бюджетната консолидация на четвърта по мощ стопанска система в еврозоната.

Решението на " Стандард енд Пуърс " е реалност тъкмо преди новината, че някогашният каталунски водач Карлес Пучдемон е бил арестуван в неделя в Германия - към пет месеца след нелигитимния референдум за самостоятелност. Пучдемон го грози затвор до 25 години за организирането на противозаконния сепаратистки референдум в богатия испански район.

" Възходящата проверка на испанския кредитен рейтинг е позитивна новината, като чакам по-нататъшно възстановяване на испанския дългов пазар. Не мисля, че задържането на Пучдемон ще повлияе отрицателно на пазара ", означи пред организация Ройтерс Себастян Фелешнер от DZ Bank.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР