Доходите са решаващи за това какво има за храна на

...
Доходите са решаващи за това какво има за храна на
Коментари Харесай

Обявиха колко пари трябва да имаме на месец, за да сме заможни ТАБЛИЦА

Доходите са решаващи за това какво има за храна на масата. Най-заможните 10% от популацията ядат с 36% повече калории от най-бедните българи, сочат данни на Национален статистически институт, написа "Труд ".

Храната на хората с по-големи финансови благоприятни условия съдържа приблизително по 2478 калории дневно, до момента в който най-бедните – 10% от популацията ядат по 1825 калории, 39% от които се набират от самун, тестени произведения и брашно.

Заможните ядат по-малко самун, само че хапват повече месо, плодове и зеленчуци. Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, тъй като пият и пушат доста повече от бедните си съграждани. Най-заможните 10% от популацията за година изпиват приблизително по 49,5 литра алкохол и пушат по 1412 цигари, а най-бедните – единствено по 13,5 литра алкохол и 413 цигари.

Хората, които попадат в групата с най-високи приходи, ядат приблизително по 72,3 кг. самун на година, 67,8 кг. плодове и 86,5 кг. зеленчуци. А най-бедните 10% от популацията за година изяждат приблизително по 92,8 кг. самун, 26,1 кг. плодове и 43 кг. зеленчуци. За година заможните употребяват приблизително по 37,1 кг. месо и 15,6 кг. месни артикули, а бедните – 23,8 кг. месо и единствено 9,8 кг. колбаси, луканки и наденици.



В България най-богатите 10% от популацията разполагат на месец с малко по-малко от една междинна заплата, която могат да похарчат единствено за себе си. Средният годишен приход на семействата, в които живеят най-заможните 10% от българите, е 25 924 лева, което прави по 2160 лева на месец, сочат данните на Национален статистически институт.

Всеки член на семействата на заможните разполага приблизително с 14 221 лева на година, или с 1185 лева на месец. Сумата е много дребна на фона на междинната заплата, която към този момент е 1266 лева Причината за това е, че всички получени заплати, пенсии и други приходи се разделят сред членовете на семейството.

Така даже човек да има висока заплата, в случай че в семейството има незает, деца или пенсионер, междинният приход на човек пада доста. Другата причина междинните приходи на елита на обществото да не са доста впечатляващи, е че Национален статистически институт дели популацията на групи от по 10%, каквато е международната процедура.

Така в групата на най-богатите 10% попадат към 700 хиляди българи. От тях извънредно богатите са дребен дял, а останалите имат много по-скромни приходи.

Най-бедните 10% от българите за цяла година имат междинен приход от 1731 лева, което прави по 144 лева на месец, сочат данните на Национален статистически институт.

Най-заможните 10% от популацията дават за храна 23,2% от разноските си, а единствено 10,7% от фамилния им бюджет отиват за наем и заплащането на сметки за ток, вода, парно и телефон.

При най-бедните за тези две най-важни пера от фамилния бюджет отиват надлежно 41,4% и 18,3% от разноските. В резултат богатите могат да си разрешат да карат по-хубави и мощни коли, като дават 8,3% от разноските си за превоз, а 6,9% от парите им отиват за свободно време и обучение.

Бедните дават за превоз 3,7% от парите си, а за развлечения и обучение остават единствено 2,4% от така и така по-тънкия портфейл на фамилията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР