Йордан Биков е част от първото златно поколение във вдигането

...
Йордан Биков е част от първото златно поколение във вдигането
Коментари Харесай

Истории от Олимпийските игри брой 27

Йордан Биков е част от първото златно потомство във повдигането на тежести в България. Един от тримата ни щангисти, сътворили възторг с триумфа си на Олимпийските игри през 1972. Паметният кадър, в който българинът е скочил от наслада високо над щангата пък остава една от емблемите на Игрите в Мюнхен.

Борецът Георги Мърков е един от малцината български спортисти, спечелили Голям шлем - трите най-престижни трофеи - олимпийска, международна и европейска в границите на една година. Първата му битка в олимпийския шампионат през 1972 би трябвало да е против израелския герой Нелсон Давидсон. Но ден преди началото на тяхната категория, терористи от групировката “Черният септември ” пленяват и убиват 11 израелски заложници. Сред починалите е и противникът на Мърков. Форумът е пресечен, разисква се прекратяването му. След обновяване на игрите нашият герой реализира пет победи, две от които с туш и печели олимпийското злато.

Георги Костадинов е удивителен първенец, а историята на неговия олимпийски триумф звучи толкоз необикновено, че по-скоро наподобява на сюжет за филм. Той е огромният воин на българския спорт - печели първата олимпийска купа в бокса с фрактури на двете ръце и травмиран гален. Действието се развива още веднъж в Мюнхен през месец септември 1972 година.

Танцуващият на кръга - Ивайло Маринов - необикновено надарен боксьор, безспорен занаятчия. Никога не е падал с нокаут. В Москва 1980 печели бронз, а поради протеста на Игрите в Лос Анджелис 1984 пропуща втори късмет за олимпийско злато. Той обаче търпеливо чака своя момент, който настава в Сеул през 1988.

Симон Байлс е събитие в международната гимнастика. Американката има 7 олимпийски оценки, 4 от тях - златни.

Плевенчанката Диана Дудева е единствената българска гимнастичка, спечелила олимпийско отличие. Тя завоюва бронзов орден на земя на Игрите в Сеул`88.

Не пропускайте следващия трогателен роман в поредицата “Истории от Олимпийските игри ”, илюстриран с неповторими фрагменти от архива на Международния олимпийски комитет!

Гледайте поредицата всяка неделя от 13:15 ч. по Българска национална телевизия 1!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР