Догодина икономиката на България ще отбележи ръст от 0,1 на

...
Догодина икономиката на България ще отбележи ръст от 0,1 на
Коментари Харесай

БНБ прогнозира рязко забавяне на растежа на българската икономика до 0,1% през 2023 г.

Догодина стопанската система на България ще означи растеж от 0,1 на 100, след което след да се форсира до 3,4% през 2024 година, сочат прогнозите на Българска народна банка. Тази година растежът на брутния вътрешен артикул ще се забави до 2,8 на 100, излиза наяве още от постоянната тримесечна прогноза на централната банка.

Предвижда се годишната инфлация да възлезе на 14,9% в края на тази година и въпреки темпът на повишаване да се забави до 4,1% в края на идната година, приблизително за годината инфлацията ще остане висока - от 7,6 на 100.

В края на 2024 година е допустимо в допълнение закъснение на инфлацията до 3,4 на 100, считат специалистите на Българска народна банка.

Това е базовият сюжет, препоръчан от централната банка, като в него не е регистриран евентуален дефицит на природен газ. Също по този начин не е регистрирана и опцията за политическа неустановеност у нас, в случай че не се сформира устойчиво държавно управление.

Данните върху които стъпват макроикономическите допускания са към края на септември. Войната в Украйна основава по-голям от нормалната неустановеност на индикаторите, акцентират още от Българска народна банка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР