Доброволните пазари на въглеродни емисии се свиха за първи път

...
Доброволните пазари на въглеродни емисии се свиха за първи път
Коментари Харесай

Доброволният пазар на въглеродни кредити се срива

Доброволните пазари на въглеродни излъчвания се свиха за първи път от най-малко седем години, откакто компании, в това число хранителния колос Nestle и фешън къща Gucci, понижиха покупките, а изследванията откриха, че няколко плана за отбрана на горите не обезпечават обещаните спестявания на излъчвания.

Опазването на горите е от решаващо значение за реализиране на интернационалните цели за ограничение на световната температура, с цел да се предотвратят най-екстремните последствия от световното стопляне.

Спадът е неприятна вест и за по-бедните народи, които ще изгубят, в случай че потокът от средства от мултинационалните компании за финансиране на планове за намаляване на климата се забави.

Кения, да вземем за пример, се стреми да се трансформира в център за търговия с обезщетения на въглеродни излъчвания, които се основават на планове, като засаждане на дървета, за намаляване на парниковите газове, генерирани от компания.

Търсенето на въглеродни заеми е напът да спадне през 2023 година, съгласно двама от водещите снабдители на данни. Броят на заемите, употребявани от фирмите, е намалял с 6% през първата половина на годината, което е първият спад от най-малко седем години, демонстрират данни на BloombergNEF.

Данните от консултантската компания Ecosystem Marketplace демонстрират по-рязък спад – 8% за същия интервал. Данните и на двата доставчика могат да бъдат обновени със задна дата, защото регистрите за обезщетения се преразглеждат.

Gucci не даде финансови детайлности за своя дял в компенсирането на въглеродните излъчвания и не разяснява за какво е изтрил изказванията от уеб страницата си по-рано тази година, че е напълно въглеродно безпристрастен.

Gucci е в развой на преразглеждане на своята климатична тактика и задължения с оглед реализиране на по-положително изцяло влияние “, сподели представител на компанията в изказване по имейл.

Nestle, която също не е разкрила разноските си за обезщетения, съобщи, че ще спре да употребява обезщетения за въглеродни излъчвания и търси други способи за реализиране на чиста нула. Освен това се отхвърля от проектите си да създава артикули, в това число вафлените закуски KitKat, които са въглеродно неутрални.

„ Ние се отдалечаваме от вложението в обезщетения за въглеродни излъчвания за нашите марки, с цел да влагаме в стратегии и практики, които оказват помощ за понижаване на излъчванията на парникови газове в нашата лична верига на доставки и интервенции, където е най-важно да реализираме нашата упоритост за чиста нула “, се споделя в извлечение по имейл.

Трима души, които желаеха да не бъдат назовавани, защото не са упълномощени да приказват по въпроса, споделиха пред Reuters, че Gucci е спрялa да купува въглеродни обезщетения от South Pole.

Изпълнителният шеф на South Pole Ренат Хойбергер сподели пред Reuters, че компанията е следвала утвърдената методология за плана от самото начало.

Няма различен метод да се вършат планове за обезлесяване. Не можете да знаете 10 години авансово какви ще бъдат темповете на обезлесяване “, сподели той.
Цената на качеството
Ecosystem Marketplace сподели, че качеството на схемите е проблем.

„ Редица изследвания по отношение на въглеродните заеми провокираха задоволително безпокойствие за някои компании, с цел да спрат покупките и да изчакат повече насоки за това какъв тип заеми би трябвало да купуват “, сподели Стивън Донофрио, ръководещ шеф на Ecosystem Marketplace.

Компаниите се движат в вярната посока, защото има възходящ интерес към по-качествени, по-скъпи заеми. “

Проучвания, оповестени през януари и март от новинарски организации, демонстрираха, че планът South Pole, дружно със сертификатора на въглеродни заеми Verra, са свързани с заеми за отбрана на горите, които не обезпечават обещаните въглеродни спестявания.

До тази година пазарът на доброволни въглеродни излъчвания се разрастваше, защото от ден на ден компании бяха подложени на напън от страна на акционерите да одобряват политики за реализиране на чиста нула.

Пазарът беше на стойност към 2 милиарда $ през 2021 година, а Shell и Boston Consulting Group взаимно предвидиха през януари, че може да доближи сред 10 и 40 милиарда $ до 2030 година

Но въглеродните заеми от дълго време имат проблем да завоюват доверие. Екологичните групи споделят, че те разрешават на фирмите да наподобяват, че подхващат дейности за климата, когато в реалност не понижават излъчванията си.
Падане на цените
Тъй като търсенето се забави, цените на въглеродните обезщетения, търгувани посредством Xpansiv market CBL, най-голямата спот борса за въглеродни излъчвания в света, паднаха с повече от 80% през последните 18 – 20 месеца.

Неговият контракт за световно компенсиране на излъчванията (GEO), който включва планове, отговарящи на изискванията по схемата за компенсиране на самолетните компании (CORSIA), беше към 1.60 $ за звук през юли, спад от пика от 8.85 $ за звук през ноември 2021 година Неговият Nature-based-GEO е 2.60 $ за звук, спадна от най-високите 11.75 $ за звук през януари 2022 година

Компаниите употребяват доброволни пазари на въглеродни излъчвания, където търгуват заеми за компенсиране на въглеродни излъчвания, представляващи отбягване или унищожаване на въглеродни излъчвания, с цел да смекчат парниковите газове, които генерират.

Но измерването на въглеродните спестявания е мъчно. Анализаторите споделят, че множеството планове надценяват изгодите, които може да са краткотрайни, като да вземем за пример дърветата елементарно се унищожават.

Авиокомпанията EasyJet сподели предишния септември, че ще приключи своята стратегия за компенсиране, с цел да се концентрира върху намаляването на излъчванията от интервенциите си.

Няма спор, че това е област, за която има много медийни полемики и неустановеност “, сподели Джейн Аштън, шеф по резистентност в EasyJet.

Компанията закупи офсети за отбрана на горите, сертифицирани от Verra. Аштън сподели, че компанията е била успокоена от оценки на трети страни, че е постигнала обещаните въглеродни спестявания.

Verra споделя, че ще разгласява обновени правила за планове за отбрана на горите през третото тримесечие.

Наоми Суикард, старши шеф във Verra, сподели, че отрицателните медийни реакции за жалост са предиздвикали някои компании да се запитат: „ Защо да върша това и да влагам в нещо, което може просто да докара до набези в пресата? “

В някои случаи това подкопава желанието на корпорациите въобще да работят във връзка с климата “, сподели тя.

Един от плановете, подложен на критика за надценени въглеродни спестявания и сертифициран от Verra, беше Kariba в Зимбабве, който не е осъществил продажба от октомври, сподели пред Reuters Стив Венцел, шеф на Carbon Green Investments, който сътвори плана Kariba.

Той добави, че планът е бил финансиран няколко години, само че по-късно вероятностите са станали несигурни.
Други проекти
За въглеродните пазари различен проблем е, че регулаторите и консултативните органи на въглеродния пазар лимитират обсега на тяхното потребление от фирмите. Организацията на обединените народи и Инициативата за интегритет на доброволните въглеродни пазари (VCMI) споделят, че фирмите не би трябвало да разчитат прекомерно на тях.

Европейският парламент възнамерява да забрани от идната година потреблението на екологични изказвания, основани само на схеми за компенсиране на въглеродни излъчвания, до момента в който планът на стандартите за отчитане на въглеродните излъчвания на Блока изисква фирмите да рапортуват своя въглероден отпечатък, преди да извадят въглеродните заеми или избегнатите излъчвания.

Базираната в Стокхолм консултантска компания Normative, която оказва помощ на фирмите да изчислят въглеродния си отпечатък, споделя, че клиентите стават внимателни при потреблението на заеми и схващат, че без надлежна инспекция на това, което купуват, те рискуват да бъдат упрекнати в „ зелено измиване “.

Те (компаниите) не виждат въглеродните заеми като допълнение към действителното понижаване на техните излъчвания “, сподели Кристиан Рьон, съосновател на Normative. „ Трябва действително да намалите излъчванията и по този начин ще бъдете оценени на пазара, когато разкривате вашите въглеродни излъчвания. “

Евентуалните правосъдни дейности са в допълнение възпиращо средство.

Авиокомпанията KLM е изправена пред цивилен иск в холандски съд, заведен от екологични групи по отношение на реклами, за които се твърди, че са подвели потребителите по отношение на екологичните характерности на самолетната компания, в това число потреблението на обезщетения.

KLM съобщи, че чака с неспокойствие да аргументира своите дейности и ще продължи да се стреми да усъвършенства връзката с клиентите.

Компании като Tullow Oil избират да създават лични планове, вместо да разчитат на външни снабдители. Сега работи по план за запазване на горите в Гана и чака да вземе дефинитивно капиталово решение тази година.

По-тясното присъединяване ни подсигурява, че сме подготвени за триумф през цялото време. От друга страна, вложението в наш личен план, за разлика от закупуването на съществуващи обезщетения от пазара, основава спомагателен риск за репутацията, заради което ние имаме управническата роля в това ", сподели Роб Хейуърд, началник на Tullow за изменението на климата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР