Доброволческият труд е нещо изключително полезно, но трябва да се

...
Доброволческият труд е нещо изключително полезно, но трябва да се
Коментари Харесай

Адвокат за доброволците: Хубаво, но нямат право да лекуват и диагностицират

Доброволческият труд е нещо извънредно потребно, само че би трябвало да се направи разграничаване. Не ни трябват доброволци, които да лекуват заболели пациенти. По закон те нямат право да правят лечебни и диагностични мероприятия, даже да приказваме за студенти в шести курс по "Медицина ". Това съобщи в студиото на "Лице в лице " по bTV юрист Мария Петрова по отношение на апела на здравните управляващи у нас за набирането на доброволци в лечебните заведения поради острия дефицит на медицински личен състав.

,,Не може в този момент в изискванията на пандемия да обясняваме, че положителното сърце е панацея. Подобно нещо може да се окаже рисково както за доброволците, по този начин и за пациентите. Освен това всяка едно болница е длъжна да застрахова личния състав си, в случай че нещо се случи. Искам да попитам дали ще бъдат застраховани и доброволците по същия начин'', разяснява Петрова и посочи, че доброволците би трябвало да правят само "подпомагащи дейности ", само че не и да се занимават с пациенти в Коронавирус отделенията.

От началото на пандемията у нас юрист Петрова уточни, че ѝ се наложило да се занимава с много каузи, като част от тях били свързани със заповедите на предходния здравен министър Кирил Ананиев, с пациенти, които нямали достъп до здравна помощ, както и такива, свързани с налагането на карантина на българи, които са се завърнали в чужбина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР