Добромира Костова е общински съветник в Пловдив от Демократична България.

...
Добромира Костова е общински съветник в Пловдив от Демократична България.
Коментари Харесай

Помислихте ли първо да оптимизирате разходите, преди да взимате заеми

Добромира Костова е общински консултант в Пловдив от " Демократична България ". Коментарът е от профила й във " Facebook " и е във връзка решението на общинския съвет в града да изтегли заем от 120 млн. лева и да усили таксата боклук и налога върху покупко-продажбите с парцели. Решението да се даде мандат на кмета да договаря с Европейската капиталова банка за заема утвърдиха 30 общински съветници, 16 се оповестиха срещу, а двама се въздържаха. Представители на " Демократична България ", Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия настояха първо да се каже какво е финансовото положение на общината.

По мотив заема, който беше гласуван – доста пъти се повтори в зала по какъв начин не става въпрос за взимане на заем, по какъв начин в този момент единствено почваме да преговаряме, да не слагаме каруцата пред коня и така нататък Гласувах твърдо " срещу " и през цялото време не падам в клопката на " но дано забележим първо какво ще стане и какво ще договорим ".

Тук става въпрос за обикновена логика на психиката. Естествено, че няма по какъв начин кметът да ни стовари подобен заем внезапно да го гласуваме при започване на мандата. Естествено, че ще стартира отдалече, последователно, ще ни настройва, ще ни обработва со кротце, со богатство и по този начин, до момента в който в действителност не го вземем този заем. За всички е ясно, че

решението да се тегли заем към този момент е взето някъде,

останалото е за пред публиката танци.

Липсва обикновена финансова дисциплинираност. Липсва основното и главно предписание ПЪРВО да се усъвършенстват разноските и след това да се търсят постъпленията. Това аз персонално се изморих да го запитвам по време на комисиите до степен, че не го попитах ПАК в зала – помислихте ли първо да оптимизирате разноските, преди да вдигате такса боклук, преди да вдигате налозите, преди да взимате заеми? Направихте ли разбор на изразходваните средства от общинските предприятия? Струва ли в действителност (примерно) 1 км велоалея 100 хиляди лв.?!

И на предната сесия попитах кмета за какво първо не направи разбор – отдел по отдел – на цялата администрация, преди да предлага " преструктуриране " и нови зам.-кметове? Защо

единствено се фиксирате върху това от кое място да дойдат пари, а не ги потърсите първо в личната си къщурка?

Като анализирате, като оптимизирате.

Имам една супер обичана приказка от детството още – мисля, че беше на Братя Грим – тогава всякакви принцове търсеха богатство в един злокобен палат, цялостен с отпадъци, прахуляк и тъмнотия, и никой не намираше нищо. Накрая единственият хитрец реши първо да почисти замъка, с цел да вижда въобще какво прави и къде търси. И като излъска и почисти всичко – оказа се, че самият палат е съкровището, всяка мебел, всяка движимост вътре беше от злато и действително парите си бяха там, но кой да ги види. Та по този начин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР