Добромир Карамаринов без избран без опозиция за президент на европейската

...
Добромир Карамаринов без избран без опозиция за президент на европейската
Коментари Харесай

Българин бе избран за президент на Европейската атлетика

Добромир Карамаринов без определен без съпротива за президент на европейската асоциация по лека атлетика (Европейска атлетика, ЕА), откакто заемаше краткотрайно този пост повече от година и половина. Вотът се състоя на изборния конгрис на ЕА в Лозана

Така шефът на българската федерация по лека атлетика (БФЛА) стана най-високопоставения българин в която и да е интернационална спортна федерация по олимпийски спорт. Доскоро подобен бе шефът на европейската централа по битка Цено Ценов, който умря на 31 май 2020 година на 80-годишна възраст.

63-годишният някогашен национал в бягането на 400 метра с трудности бе и.д. началник на ЕА, откакто норвежецът Свейн Арне Хансен (74 г.) получи удар през март 2020 година и след това умря през юни. След днешния избор Карамаринов, който бе първи вицепрезидент на Европейската атлетика от 2015 година, ще довърши мандата на Хансен, който изтича през април 2023 г. 

" Още един път ви благодаря за поддръжката и доверието - съобщи Карамаринов към делегатите на конгреса. - Макар и без съперник на днешния избор, не одобрявам поддръжката и доверието като даденост. За мен е голяма чест да бъда определен за президент и да продължа да послужвам на Европейската атлетика. "

Добромир Карамаринов става шестият президент на ЕА след Адриан Паулен, Артър Голд, Карл-Олаф Хомен, Хансйорг Вирц и Свейн Арне Хансен. Освен началник на БФЛА сливналията е също таща отпред и на Асоциацията на балканските атлетически федерации. 

На днешния конгрес в Лозана французинът Жан Грасиа бе определен за първи вицепрезидент (на мястото на българина) в съревнование с естонеца Ерик Тейгамаги (30:19 гласа). Грасия ще е заместител на Карамаринов дружно с британката Чери Алекзандър и чеха Либор Варханик, които бяха определени през 2019-а за по 4 години.

Двете свободни позиции в Съвета на ЕА бяха заети от германеца Юрген Кесинг и поляка Хенрик Олшевски. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР