Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата.

...
Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата.
Коментари Харесай

Росен Христов: Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата, за съжаление не го виждаме

„ Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата. За страдание това не го виждаме. Тази дерогация има смисъл, в случай че цените са към 2,30-2,40лв. за л./бензин, цените, които бяха по време на служебното държавно управление. В момента цените на колонките са такива, каквито са в останалите европейски страни, които работят със вид Brent, т.е., сега ние не се възползваме от тази дерогация. От нея се възползват съветските олигарси и ПП-ДБ, които работят с тях. “
Това сподели някогашният длъжностен министър на енергетиката Росен Христов.
" Нищо в пазара на нефт не се е трансформирало преди 6-7 месеца. Това, което беше по наше време и в този момент си е същото. Щом тогава бяха 2.30 - 2.40лв. за л/бензин, в този момент не може да са 3 лв.. Аз преди няколко дни бях в Гърция и там зареждах на цени по-евтини от българските. Тоест, в случай че махнем акциза, тъй като там е по-висок, те вършат горива на по-ниски цени, а не работят с съветски нефт. Няма по какъв начин това да се случва у нас, в случай че някой не прави свръхпечалби. Това са „ Лукойл “. А щом ПП-ДБ не желае тази дерогация да не падне, щом не работи значи са доста обвързани с „ Лукойл “. В Румъния „ Лукойл “ в тяхната рафинерия работят с неруски нефт. Това, което виждаме в България е, че ПП-ДБ оставиха „ Лукойл “ да си изнася облагите в чужбина и да заплащат налози там. Служебното държавно управление направи противоположното и ги накара да заплащат налозите си тук, до момента в който бяхме на власт. ПП-ДБ работиха с съветски сътрудници по доставянето на нуклеарно гориво, с съветски сътрудници по доставките на газ ", съобщи Христов. " Не чакам, в случай че дерогация отпадне, цените да се вдигнат повече от равнищата, на които са сега. Има някакъв механически период, с цел да се пренастроят системите в рафинерията, съгласно мен е към няколко седмици. Те имат опит от рафинерията си в Румъния за работа с не съветски нефт. Въпросът е да се подпишат договорите и да има систематични такива, тъй като базите на „ Лукойл “ съхраняват гориво до 10 дни. Някой би трябвало да следи „ Лукойл “ да си контракти систематични доставки на естествени цени ", сподели още той.
" Аз виждам, че държавното управление стои много устойчиво. Вече втори избор на доверие минава през гласоподаване. ГЕРБ, макар всичките рецензии, продължава да поддържа държавното управление. Може да има разтърсване при ротацията, в случай че ГЕРБ желаят да сменят някои от министрите, само че като цяло не виждам политическа конюнктура, която да събори държавното управление, макар, че ГЕРБ го подлагат на критика постоянно. Но въпреки всичко го поддържат ".
" Доста необразована е публикацията на Politico за контракта с „ Боташ “. Тя е поръчкова и се базира главно на неща, изпратени от Центъра за проучване на демокрацията. Договорът с „ Боташ “ е контракт за достъп до инфраструктура. Там има единствено достъп, не се купува газ. С този контракт имаме достъп до цялата енергийна инфраструктура на Турция, никой различен няма подобен. Вие, в случай че си купите карта за градския превоз, я плащате. без значение дали я употребявате или не, нали по този начин, подобен е и нашият контракт. Няма по какъв начин да купим достъп до тази инфраструктура единствено за дните, в които я използваме. Този контракт ни дава опция да изпълним връзка с газа на Азербайджан. И Европейска комисия, в частност Урсула Фон дер Лайен, искаше да се договорят с „ Боташ “, само че не съумяха. Единствените, които съумяха, сме ние. Това е договорът, който ни дава достъп до всички търговци на газ от Европа и Съединени американски щати. С този контракт има избутване на съветското въздействие ", счита Росен Христов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР