Добрич. Ще настояваме проектозаконът, свързан с отмяната на запрещението за

...
Добрич. Ще настояваме проектозаконът, свързан с отмяната на запрещението за
Коментари Харесай

Мария Методиева, „Чудната градина“ - Добрич: Ще настояваме проектозаконът, свързан с отмяната на запрещението за хора с интелектуални затруднения, да бъде разгледан

Добрич. Ще настояваме проектозаконът, обвързван с анулацията на запрещението за хора с интелектуални усложнения, да бъде прегледан, тъй като това е нашата последна цел “. Това съобщи малко преди началото на шествието под надпис „ Родени подготвени “ Мария Методиева, наставник в първото обществено дружество в Добрич „ Чудната градина “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Добрич е един от 17-те града в страната, съпричастни на националната акция „ Дни на способността‘2021 “.

„ Нашата мощна молба е, нашето мощно предпочитание е да променим този толкоз назадничав закон, който е от 1949 година. Ние работим толкоз години с хора с увреждания и ние сме експертите, хората, които знаят, че те могат. Доказвали сме го по толкоз доста способи. В Добрич, знаете, следите историята на Фондация „ Св. Николай Чудотворец “, пробвали сме по всички вероятни способи. Първо работихме по пилотни планове, направихме 17 подкрепящи мрежи, с цел да покажем, че те могат да действат и има ограничения за отбрана, които им оказват помощ те да действат като всички хора. Отменихме шест запрещения преди три години, което беше казус и към момента е в правосъдната система. Създадохме обществено дружество, което да работи за тях. Те са служащите в него. 16 души с интелектуални усложнения от 21 работят в това дружество. Всички могат да видят, в случай че дойдат в „ Чудната градина “, че те са хора, които по нищо не се разграничават от всеки един от нас. Но думата равнопоставеност, за жалост, е доста мъчно смилаема сред нас като общество. Ако ги почувстваме като равни, те могат в действителност да бъдат непредвидени в това, което вършат. Те в действителност могат доста неща. Сега отделяме време да създадем доста, доста събития в цяла България. В 17 града се провеждат събития, на всички места са разнообразни. Голямата цел на тези събития е да се поддържа една петиция, за анулация на запрещението “, сподели Мария Методиева.

Петицията е онлайн, може да бъде подписана и на място всеки ден в „ Чудната градина “. Всеки искащ може да поддържа битката на съидейниците за заслужен живот, в случай че посети.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР