Добре дошли, деца от всички възрасти! – с тези думи

...
Добре дошли, деца от всички възрасти! – с тези думи
Коментари Харесай

Цирковото изкуство – друг вид шедьовър

" Добре пристигнали, деца от всички възрасти! " – с тези думи стартира магията там, където се слага началото на всяко изкуство. Някога на улицата, през днешния ден на манежа, циркът е все по този начин обичан и магически. Макар все още да съумяваме да изместим фокуса даже от него.

Времето, в което живеем, потвърди, че ставаме все по-добри в това изместване. Ако искаш да насочиш вниманието към културата, снимаш видеа. Ако искаш да покажеш измамата, завърташ се на 360 градуса от нея. Ако искаш да приказваш за душата, до уши се навираш в материалното. Удряш едно, пък друго се пука и се чудиш от кое място ти е пристигнало. От цирка в нас ще да е.


" Какво се случва " обаче се опита да върне цирка там, където му е мястото – на сцената на изкуството. Причината: точно на Великден се навършват 125 години от първото публично зрелище на българска циркова натрупа, с което се слага и началото на българското цирково изкуство .

За цирка Тодор Колев споделя, че е най-трудното изкуство, от което стартира всяко друго. А Федерико Фелини твърди, че е не просто мъчно изкуство, а културата на една нация.

Акд. Алексадър Балкански , един от най-ярките представители на цирковото изкуство у нас, шесто потомство цирков актьор, чиято фамилна история стартира от Италия и продължава в България, създател на цирк " Балкански ", счита, че циркът би трябвало да излезе отвън манежа, да се приказва за него с обич и схващане, с цел да може да бъде надвит всеки " циркаджия ".


" Нивото на същинския цирков актьор в цирка не може да бъде достигнато от грешките, нелепостта, незнанието на някои парламентьори. Когато кажат в Народното събрание " циркаджия ", първо би трябвало да се огледат те самите ", сподели той в ефира на стратегия " Христо Ботев ".

Акд. Балкански описа за благосъстоянието на цирка – за всичките седем жанра и техните поджанрове; за гения, гъвкавостта и уменията на цирковите хора; за неповторимата стратегия на цирк " Балкански " ; за ориста на семейството си – най-старата италианска мигрантска фамилия у нас, и то циркова; за концепциите си за развиване на цирковото изкуство у нас и образованието на бъдещите майстори в него; за цирка като сцена на джаза.


Думите му придвижват там, където всичко е допустимо. Където изящна, фина, сякаш нежна и чуплива дама, може да понесе целия свят в ритъма на придвижванията си, извисена някъде нависоко, където съществува единствено въжето и нейното умеене да го подчини на мозъка и концентрацията си. Там, където мъж в трико демонстрира същинско геройство – грациозно, чувствено, красиво и с лекост, с цел да потвърди на какво е способно човешкото тяло. Където червен нос споделя парадокса на света и разсмива до сълзи, въпреки от време на време на самия него до сълзи да му се плаче. Там, където времето не познава граници, пространството – гравитация, цветовете преливат от един в различен и основават нови и невиждани багри, магията е жива действителност, любознанието и изненадата са стопанин, а детското е във всеки и е на респект. Там, където фантазиите се сбъдват и невъзможното е единствено дума, която явления борят, с цел да преобърнат визиите не на едни, а на хиляди разчувствани очи.

За този тип шедьовър акд. Александър Балкански приказва в звуковия файл.

Снимки: ФС на цирк " Балкански "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР