Добрата новина от днес е, че мониторингът на върховенството на

...
Добрата новина от днес е, че мониторингът на върховенството на
Коментари Харесай

Пеканов отсече! Какво предстои

Добрата вест от през днешния ден е, че мониторингът на върховенството на закона най-сетне завърши публично за България и Румъния. Това съобщи някогашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов във Facebook.

През 2021 година, след дълги договаряния, като служебно държавно управление заложихме предстоящите от Европейска комисия промени в региона на върховенството на закона в българския План за възобновяване и резистентност при първото му публично подаване. Предприехме тази смела крачка макар множеството изказвания и нападки, че това не би трябвало да се прави и от промени в правосъдната сфера потребност няма, добави още някогашният вицепремиер. 
-->
Голяма част от нужните законови промени по-късно бяха готови през 2022 година. Някои от тези закони, като основния закон за основния прокурор, към този момент бяха признати, до момента в който други към момента следва да се одобряват, само че това ще се случи рано или късно, защото те са част от ПВУ. В този смисъл, ПВУ наподобява като ефикасен инструмент, който подсигурява, че основни и дълго отлагани промени ще се случват в България.Оценката на Европейска комисия, направена през юни тази година и предлагаща отпадане на мониторинга върху България, сочи точно това, сподели още Пеканов.

Разбира се, това надалеч не значи, че всички проблеми са адресирани или че правосъдната ни система към този момент е изцяло функционираща. Надявам се обаче, че българското общество осъзнава, че следва още доста дейна работа, както законодателна, по този начин и във връзка с създаване на устойчиви институции, които да ни подсигуряват една по-справедлива и подредена страна , посочи Атанас Пеканов.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР