Добра стъпка на фона на 50 години насъскван яростен антибългаризъм.

...
Добра стъпка на фона на 50 години насъскван яростен антибългаризъм.
Коментари Харесай

Пендаровски направил добро, доволен Джамбазки

Добра стъпка на фона на " 50 години насъскван гневен антибългаризъм ". По този метод евродепутатът Ангел Джамбазки дефинира коментара на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин.

" Най-сетне верен прочит в първата част на цитата на историческите обстоятелства. Когато приказваме за история, изключително на Балканите, има един достоверен източник и това са историческите извори ", уточни воеводата пред Българска национална телевизия.

По думите му това е огромен пробив, който идва " след години на имитация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби ".

Относно втората част от изказванието на Пендаровски обаче, а точно, че Гоце Делчев се е борил за независима македонска страна, Джамбазки не е склонен - това било " безусловно погрешно ".

Според него документите на македонските организации, включително на ТМОРО и ВМОРО, ясно демонстрират, че битката за самостоятелност на Македония е била първа стъпка към следващо съединяване, следвайки модела сред Княжество България и Източна Румелия.

" Оттук нататък възможните договаряния за участие на Македония в Европейския съюз минават през разглобяване на подправената надстройка на македонската държавност. За нас няма подозрение - понятието " македонска нация " има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира " Прохор Пчински ". Оттам нататък тя е наложена с националното изменничество на част от ръководителите в София след 1944 година ", отсече Джамбазки.

Припомняме, Джамбазки не за първи път твърди това. В коментара на Пендаровски, че Гоце Делчев е българин, президентът на Македония категорично съобщи, че страната не може да одобри изказванието на доста български учени, политици и общественици, че през 1944 година македонците " са се събудили една заран като македонци ".

Този негов коментар пристигна точно по адрес на имитация на Джамбазки от 17 юни, когато той съобщи в народен ефир, че преди 1944 година Македония и македонци не са съществували.

Иначе Пендаровски прикани двете страни да водят разговор по тези въпрос. Той сподели: " Дайте оттук насетне да беседваме, тъй като този политически метод няма да ни докара до на никое място. "

А всичко стартира от коментар на вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той уточни, че българската част на комисията е отказала да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Каракачанов дори загатна България да спъне Македония по пътя им към Европейски Съюз поради такива разногласия. Според него Македония единствено употребява България, с цел да се причисли към Европейски Съюз.

Впоследствие тематиката разяснява и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която съобщи, че България няма да прави компромис с историята и истината.

" От Северна Македония не желаеме нищо повече от истината ", сподели тя и дефинира действието на Георги Димитров като едно от най-големите изменничества.

Захариева се срещна и с своя сътрудник от македонска страна Никола Петков, когато сподели, че общите историческите въпроси са най-важните детайли от Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред България и Македония. Пред Петков тя също съобщи, че страната ни ще се застъпи за истината и в случай че не се стигне до консенсус, София може да се отдръпна от работата на смесената комисия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР