Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит

...
Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит
Коментари Харесай

Добър 4,05 е средният успех на матурата по български, 4,48 - на втората задължителна -

Добър 4,05 е междинната оценка на наложителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), заяви Министерството на образованието и науката, което разгласява резултатите и разбора си за тях този следобяд.

Зрелостниците са получили приблизително 52,77 точки от възможни 100 .

МОН разгласява през днешния ден резултати освен от ДЗИ по български език и литература, но и по профилиращи предмети на майската сесия тази година. Усредненият резултат на втората наложителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и дава отговор на оценка добър 4,48 .

" По-високият триумф на втория изпит е предстоящ, като се има поради, че на първата матура по БЕЛ се явяват всички приключили XII клас (в случая 43 011), а втората е по желание по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници ", изясняват от МОН.

На втория изпит по предмет от профилираната подготовка са се явили 24 322 младежи. Останалите са положили държавен изпит по специалност.

Тази година скалата за превръщането на точките в оценки е друга от прилаганата в интервала 2008-2021 година За да получат междинен 3,00, зрелостниците би трябвало да имат най-малко 30 точки вместо досегашните 23 . Отличен 6,00 получават всички с 95 и повече точки, както и до момента. Между 30 и 94,75 точки резултатите са превърнати в оценки по шестобалната система през равни стъпки с акуратност до два знака след десетичната запетая.
Скала за оценяване Оценки Точки Слаб 2 до 29,75 т. вкл. Среден 30 т. – 40,5 т. вкл. Добър 40,75 т. – 62,25 т. вкл. Много добър 62,5 т. – 83,75 т. вкл. Отличен 84 т. – 94,75 т. вкл. Отличен 6 95 т. – 100 т.
При някои предмети като физика и астрономия, музика и непознат език – равнище А2, оптималният брой точки на изпитните проби е 60, а по непознат език – равнище В1.1. и В1, надлежно 80. Крайните резултати на учениците по тези предмети се преизчисляват по отношение на оптимален брой точки 100, преди да се пресметна крайната оценка.

Например в случай че абитуриент има 42 точки на теста по физика и астрономия, резултатът му ще бъде изчислен, като 42 се раздели на 60 (максималният брой точки по този предмет) и се умножи по 100. Така крайният резултат от държавния зрелостен изпит ще бъде 70 точки. Те се трансформират в последна оценка по към този момент оповестената канара – в тази ситуация доста добър 4,85.

Преобладаващата част от зрелостниците имат оценки добър и доста добър .

" Не може да се прави съпоставяне с представянето на миналогодишния випуск, тъй като от 2022 година образователните стратегии и форматът на изпитите са разнообразни. Това важи изключително за втората наложителна матура, която за пръв път е по профилиращ предмет и материалът в нея е на по-високо ниво ", прецизират от МОН.

С най-голям междинен брой точки са непознатите езици . Сред високите е и междинният резултат на втората наложителна матура по математика - 69.19 точки . В другия край се подреждат естествените науки, осведомителни технологии, география и стопанска система, предприемачество. Сравнително слаб е и междинният резултат по изобразително изкуство , което се дължи по-скоро на невисок брой точки на затворените отговори, в сравнение с практическата задача.

Няма абитуриент с 0 точки и на двата изпита, само че няма и подобен със 100 точки на двата изпита . Максимален брой точки – 100, на някой от изпитите са постигнали 32 зрелостници. С две цялостни шестици са 49 зрелостници, а с две отлични оценки - 1651 зрелостници. Две слаби оценки имат 941 зрелостници. Само девет зрелостници имат 0 точки.

Български език

На изпита по БЕЛ зрелостниците са се справили с откриването на пунктуационни неточности в просто изречение, само че са се затруднили при пунктуацията на комплицирано изречение, при членуване на приложението на подлога, при използването на възвратно притежателно местоимение.

При литературните задания най-лесно се оказва откриването на проблем, интерпретиран в два фрагмента от изучени произведения, както и свързването на изучени произведения с имената на техните създатели. Трудности има при откриването на подстрекателство, създавано от отзивчивата позиция на представителя, при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст. При дилемите за четене с схващане зрелостниците сполучливо свързват информация от два източника, само че се затрудняват да аргументират обещано изказване със свои думи. Над 50% от зрелостниците са получили над междинния брой точки при разчитането на данни от диаграма.

Тази година за пръв път задачата за основаване на текст даде избор сред две тематики в два жанра. 89% от зрелостниците са работили по нея – с 10 процентни пункта повече от предходната година. Есе са писали 28 421 зрелостници (66%), а интерпретативно съчинение - 9922 (23%).

София, Смолян, Пловдив, Варна са по традиция измежду районите с най-високи резултати . Разместване спрямо минали години има измежду районите с по-слаби резултати. По български език и литература най-зле са се справили зрелостниците в област Разград, а на втората наложителна матура – в област Кърджали.

Резултатите от наложителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети, както и от матурите по избор по общообразователни и по профилиращи предмети са оповестени .

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР