До шест прокурорски проверки в служби и институции са довели

...
До шест прокурорски проверки в служби и институции са довели
Коментари Харесай

Прокуратурата е разпитала Делян Пеевски заради санкциите по „Магнитски“

До шест прокурорски инспекции в служби и институции са довели глобите на Съединени американски щати против български предприемачи и някогашни високопоставени държавни чиновници по закона „ Магнитски “, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други държавни органи, в това число Народно заседание, Министерски съвет, Министерство на правораздаването, Министерство на стопанската система, Държавен фонд „ Земеделие “ е изискана цялата налична информация. Главният прокурор е изискал от Национална агенция за приходите откриване на данъчна и осигурителна информация във връзка с лицата.

За двама от тях – някогашният медиен притежател и някогашен народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски и някогашният зам.-шеф на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков, към момента Върховната касационна прокуратура не е получила цялата изискана информация. Двамата са били разпитани

Бившият зам.-министър на стопанската система Александър Манолев и някогашните ръководители в Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов също са дали пояснения на проверяващите.

Материалите от инспекцията на Манолев са изпратени на Софийската градска прокуратура. За Харалампиев и Томов се е стигнало до ново обвиняване от Специализираната прокуратура за закононарушения по работа, като е открито, че данни от предмета на инспекцията на ВКП съответстват с наличното по делото, което се води против двамата и други лица предходната година.

Припомняме, че против Харалампиев и Томов стартира следствие за противозаконна търговия с български персонални документи. Първият оглавяваше Държавната организация за българите в чужбина, а вторият беше чиновник във ведомството.

През 2020 година против тях и други две лица беше импортиран обвинителен акт, а делото потегли през януари тази година.

Божков не е разпитван, тъй като съгласно държавното обвиняване „ се укрива в страна отвън Европейски Съюз “. Предметът на инспекцията съвпадал с инспекцията на ВКП.

След приключването на всички инспекции събраните материали ще бъдат изпратени на способените прокуратури за осъществяване на преценка по отношение на съществуването на задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР