До понеделник партиите в Република Северна Македония трябва да излъчат

...
До понеделник партиите в Република Северна Македония трябва да излъчат
Коментари Харесай

Партиите в Северна Македония имат два дни, за да излъчат представители в комисията за промени в Конституцията

До понеделник партиите в Република Северна Македония би трябвало да излъчат свои представители в комисията, която ще приготви промени в Конституцията . Срокът е даден от Министерството на правораздаването. Всички политически сили в Северна Македония са били известени за работната група със особено писмо , съобщи „ Българска национална телевизия “.

То е било изпратено във вторник до кабинета на президента, както и до Министерството на външните работи и всички парламентарно показани партии. Те имат период да дадат своя отговор до 10 април . В групата ще вземат присъединяване и специалисти, които са експерти в региона на конституционното право .

Президентът Стево Пендаровски към този момент удостовери, че ще има собствен представител в комисията и това ще бъде професорът от Юридическия факултет Александър Спасов . Той е и консултант на Пендаровски.

От своя страна вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич изясни, че най-късно до 10 април ще бъде посочен неговият представител. Той акцентира, че това е една доста значима група и по тази причина изрази вяра всички политически сили също да излъчат свои специалисти . Маричич насочи и апел да има разговор по измененията в главния закон на страната, тъй като те рано или късно ще стигнат до Народното събрание и тогава ще би трябвало да се вземе отношение по тях.

Промените в Конституцията би трябвало да обиден нейния увод и две точки . Не единствено българите, само че и още три националности ще бъдат включени в главния закона на Северна Македония.

В Брюксел служебният министър на външните работи на България Николай Милков разгласи, че и ние желаеме да участваме в този развой , само че това срещна гневна опозиция в нашата съседка. Президентът Стево Пендаровски също разгласи, че това е вътрешен въпрос . Милков изясни, че тук не става въпрос за какъвто и да било тип вмешателство, само че България няма да одобри на нашите сънародници да бъде статут, който е друг от останалите .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР